Gradonačelnik Gračanice Nusret Helić: Spremni smo eliminisati korupciju i pokazati otvorenost Gračanice

Grad Gračanica jučer je bila mjesto susreta građana i gradskih vlasti u svrhu promocije mehanizama prijavljivanja korupcije na lokalnom nivou.

Riječ je o aktivnostima projekta “Jačanje integriteta i transparentnosti u javnom sektoru” koji je podržala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva u implementaciji Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.

 “Imali smo mnogo projekata sa UNDP-om, kroz koje korak po korak razvijamo našu zajednicu i pokazujemo našu spremnost da Grad Gračanicu učinimo otvorenom sredinom i prepoznatljivom po transparentnosti u radu. Zajedno radimo na jačanju integriteta i osnaživanja kapaciteta lokalnih vlasti. Danas sam ovdje sa građanima Gračanice, promovišemo uputstvo o prijavi korupcije, ukazujemo koji su putevi prijavljivanja svih nepravilnosti. Uskoro ćemo završiti Plan integriteta, želimo da ovo o čemu se najviše priča – kada je u pitanju korupcija – a to su izazovi na lokalnoj razini, budemo grad koji će spriječiti korupciju u javnom sektoru. Koristim priliku da se zahvalim UNDP-u i Vladi Ujedinjenog Kraljevstva. Prije svega se nadam da će građani biti zadovoljni i da će prepoznati naše napore”, kazao je gradonačelnik Nusret Helić.

Sa gradonačelnikom su danas na glavnom trgu bili mladi volonteri i zaposlenici Gradske uprave. Poručuju da je važno da se o izazovima korupcije u zajednici priča i da se građani ohrabre da prijave svoje sumnje u nezakonite radnje. “Saradnja sa UNDP-om pokazuje da je Grad Gračanica prepoznata kao jedan od 12 partnerskih jedinica lokalne samouprave. Izradili smo uputstvo za prijavu korupcije, radimo na Planu integriteta, stvaramo okvir koji će nam sutra omogućiti da sami za sebe imamo mapu puta kako da ostvarimo napredak za naš grad u ovoj oblasti”, dodao je gradonačelnik Helić.

Projekat “Jačanje integriteta i transparentnosti u javnom sektoru” omogućio je jedinicama lokalne samouprave da promovišu postojeće i razviju nove mehanizme u borbi protiv korupcije.

(gračanica.gov.ba)