Gradonačelnici Tuzle i Rijeke potpisali pismo namjere za bratimljenje gradova

U Gradskoj upravi Grada Tuzle 12. septembra 2022 godine upriličeno je potpisivanje namjere za nastavak saradnje između gradova Rijeke i Tuzle, koje su potpisali gradonačelnik Grada Tuzle ,Jasmin Imamović i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.
Delegaciju Rijeke, osim gradonačelnika Grada Rijeke  Marka Filipovića, činili su i bivši gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, zamjenik župana Primorsko-Gorduske županije Petar Manuli i direktor turističke zajednice Grada Rijeke, Petar Skarpa.U ime Grada Tuzle, pored gradonačenika Imamovića sastanku su prisustvovali predsjednik Gradskog vijeća Tuzla, Nataša Perić i pomoćnik za Službu za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu Zijad Lugavić i rukovodilac Stručne službe za poslove gradonačelnika Svjetlana Kakeš.
Ovom prilikom gradonačelnik Grada Tuzle, Jasmin Imamović je izjavio, već dugo njegujemo prijateljstvo sa Rijekom, a sada sa ovim sporazumom učvršćujemo.Više od 20 godina bivši gradonačelnik Rijeke, Vojko Obersnel i ja njegujemo prijateljstvo ova dva grada.Mnogo je toga što Rijeku i Tuzlu veže, Rijeka je najmultikulturniji grad u Hrvatskoj , a Tuzla je najmultikulturniji grad u BiH.Gradonačelnik Rijeke i gradonačelnik Tuzle veoma dugo glasaju kao građani uvijek glasaju za lijevu političku opciju i po tome su Beč, Rijeka i Tuzla posebni i posebni su po njegovanju tolerancije, zajedničkog života. Vežu nas i mnogobrojnu građani koji su bh porijekla,na posljednjim lokalnim izborima pobjedio je moj sadašnji kolega Marko Filipović i bilo mi je stalo da to bude neko iz tima Vojka Obersnela.Sada Rijeka ima jakog gradonačelnika i to prijateljstvo smo formalizirali potpisom namjere o bratimljenju i da naša Gradska vijeća donesu odluku o bratimljenju naša dva prijateljska grada. Oblasti za saradnju su bezbrojni, po mom saznanju o upravljanju Gradskog vijeća i gradskim upravama Rijeke je jedna od najboljih organizovanih administracija i mnogo je toga što se od Rijeke naučiti, a mnogo je naših iskustava koje mi možemo Rijeci prenijeti.Najvažnije da smo prijatelji, a nismo beznačajni gradovi u našim državama.Važno je prijateljstvo Republike Hrvatske i BiH, naglasio je gradonačelnik Imamović.
Prema riječima Marka Filipovića , gradonačelnika Rijeke:- Drago mi je da sam danas sa svojim saradnicima u Tuzli i da smo ovjekovječili ovu dugogodišnju saradnju naša dva grada koja se manifestovalo na cijelom nizu projekata.Danas smo sa Gradom Tuzlom potpisali sa gradonačelnikom Imamovićem pismo namjere bratimljenja gradova. Naravno to treba da potvrde Gradska vijeća Tuzle i Rijeke i to je procedura koja će potrajati jedno određeno vrijeme Drago mi je da naši gradovi produbljuju saradnju, a ta saradnja će biti vezana za evropske projekte kojih je u Rijeci veliki broj. Spremno smo to iskustvo podijeliti sa Gradom Tuzlom, a gradonačelnik Imamović je bio nedavno u Rijeci i gledao neke projekte koji se završavaju.To su projekti u segmentu kulture, sporta, javnog prevoza i zbrinjavanje otpada , sve ono što je zadatak uspješne lokalne samouprave. Gradonačelnik Imamović je veoma uspješan i želim mu sreću na dolazećim izborima , misli da će ta saradnja osim u gradskim upravama, prenijeti i na obrazovanje, ali što je najbitnije i na ljude.Jako smo ponosni na građane Rijeke koji su porijeklom iz BiH i moram naglasiti da je prije svega nedavno u Rijeci otvoren Konzulat BiH, kao i drugo diplomatsko predstavništvo nakon Zagreba, istakao je Marko Filipović gradonačelnik Grada Rijeke.
U svom obraćanju prisutnima Vojko Obersnel, bivši gradonačelnik Grada Rijeke je istakao da mu je veoma drago da nakon duge saradnje nastavljamo tu saradnju. U Rijeci je došlo do promjena nakon zadnjih izbora. Odlučio sam da se više ne kandidujem za gradonačelnika.Novi gradonačelnik je postao
moj dotadašnji zamjenik i sada smo zajedno u Tuzli.Puno toga je zajedničko u Tuzli, a  kroz saradnju gradova možemo prevladati probleme koji su vrlo često javljaju u nacionalnoj politici , istakao je Vojko Obersnel.
Delegacija Grada Rijeke je tokom službene posjete Tuzli posjetila značajne kulturne znamenitosti grada i upoznala se sa uspješno realizovanim projektima u oblasti kulture, ekonomije i turizma.
Tokom boravka u Tuzli delegacija Grada Rijeke posjetila je Kapiju, položila cvijeće i odala poštovanje ubijenoj tuzlanskoj mladosti.
Piše; Duška REBIĆ