Gradilo je 60.000 omladinaca: Danas 75. godina pruge Brčko-Banovići

Na današnji dan prije tačno 75 godina prvi vagoni natovareni ugljem prošli su legendarnom prugom Brčko – Banovići koja je vrijednim rukama blizu 60.000 omladinaca iz 20 zemalja svijeta izgrađena davne 1946. godine.

Ideja o njenoj gradnji postojala je prije izbijanja Drugog svjetskog rata, jer su vlasti željele povezati bogati banovićki bazen s važnim prometnicama tadašnje Kraljevine Jugoslavije.

Odmah nakon Drugog svjetskog rata, u maju 1946. godine, počela je gradnja pruge, a radovi su završeni u rekordno kratkom vremenskom roku.

Omladinci su od maja do novembra 1946. godine iskopali na tone zemlje i kamena, izgradili dva tunela u dužini 667 metara i 22 mosta ukupne dužine 455 metara.

Svečanom akademijom pozorišnoj sali Radničkog doma u Banovićima, završeno je obilježavanje ovog jubileja.

Uprličen je dokumentarno-scenski kolaž pod nazivom „Prva pruga“, a prisutnim gostima se prigodnim referatom obratio načelnik Općine dr. Bego Gutić. Općinski načelnik je u svom obraćanju, između ostalog kazao, da se danas s pažnjom i poštovanjem prisjećamo 7 . novembra 1946. godine, jer je izgradnjom pruge Brčko – Banovići počeo preporod i razvoj Banovića i ovog kraja. Ona i nakon 75 godina ispunjava svoju namjenu i svrhu.

Prije Svečane akademije, prisutni su imali priliku pogledati izložbu arhivskih dokumenata i fotografija iz vremena gradnje pruge, koju je priredio Muzej istočne Bosne iz Tuzle. Također, brojne delegacije položile su cvijeće na spomen obilježja: Željeznička stanica na Oskovi, Muzej rudarstva (Žalosna majka), Park kod Direkcije RMU i Centralno spomen obilježje u gradu.

Organizatori obilježavanja 7. novembra bili su SABNOR TK i UABNOR Banovići, uz podršku JU „Centar za kulturu i informisanje“ Banovići.  Sve aktivnosti organizirane su pod pokroviteljstvom općine Banovići.