Građani potpisivali inicijativu za poštivanje Zakona o pravima pacijenata u FBiH

Akcija potpisivanja inicijative građana kojom traže provedbu i poštivanje Zakona o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata u Federaciji BiH, održana je danas u Sarajevu, saopćilo je Udruženje Kap.

Građani su također imali priliku da preuzmu razglednice i upute ih ministrima zdravstva kao još jedan vid protesta zbog uskraćenih zdravstvenih usluga.

Udruženje Kap podsjeća da je navedeni zakon u FBiH usvojen 2010. godine, ali se pacijenti, kako navode, svakodnevno žale na njegovu nedovoljnu, a vrlo često i nikakvu primjenu u praksi.

– Pacijenti svjedoče da ne mogu da ostvare svoja prava na zdravstvenu zaštitu, posebno u vrijeme pandemije, niti im je još uvijek poznat put pacijenata, čime se stvara dodatni prostor za korupciju i kriminalne radnje u zdravstvu. Građani i pacijenti su prilikom potpisivanja inicijative rekli da svakodnevno svjedoče kršenju osnovnih ljudskih prava u zdravstvenom sistemu, diskriminaciji pacijenata i korisnika zdravstvenih usluga – navedeno je u saopćenju.

Potpisivanje inicijative se nastavlja u Zenici, Tuzli, Cazinu i drugim gradovima u FBiH.

Ova aktivnost se realizira u projektu “Virus za koji ima lijek!”, koji provodi Udruženje Stop mobbing i Udruženje za razvoj društva Kap, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Dio je šireg projekta “Podrška građanima u borbi protiv korupcije” koji implementiraju Centri civilnih inicijativa (CCI) kao vodeći partner.