Građani i policija ponovo spriječili ulazak migranta u “Biru”

Građani Bihaća i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Unsko-sanskog kantona spriječili su danas ulazak dva autobusa sa migrantima iz kampa “Lipa” u nedavno zatvoreni prihvatni centar “Bira”.

Autobusi su se potom uputili u pravcu Pokoja, javili su lokalni mediji.

Građani, koji su juče spriječili ulazak migranata u “Biru”, cijelu noć su proveli tu, te se i dalje nalaze ispred nedavno rasformiranog kampa.

Skupština Unsko-sanskog kantona danas je na hitnoj sjednici usvojila zaključak o neprihvatanju ponovnog privremenog otvaranja migracionog centra “Bira” u centru Bihaća i povratku ilegalnih migranata u taj centar zbog njegovog položaja i već narušene bezbjednosno zdravstvene situacije.

Skupština je zatražila od Savjeta ministara da izmijeni svoju odluku o određivanju privremenih prihvatnih centara na lokaciji bivše tvornice “Bira” u Bihaću i “Miral” u Velikoj Kladuši, te hitno izmještanje ilegalnih migranata iz “Mirala”.

U migrantskom kampu “Lipa” kod Bihaća danas je buknuo veliki požar, a lokalni mediji navode da su požar izazvali migranti koji napuštaju ovaj kamp.

U toku je postupak zatvaranja migrantskog kampa “Lipa”, u kojem boravi više od 1.200 migranata, a da još nije pronađeno adekvatno rješenje za njihov smještaj.

Savjet ministara donio je 21. decembra odluku o uspostavljanju privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata “Lipa”, na području Bihaća, koji će biti montažni objekat kontejnerskog tipa i kapaciteta 1.500 osoba.

Do okončanja građevinskih radova u Lipi predviđeno je da migranti budu smješteni u “Biri”, o čemu je Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara uputilo pisanu instrukciju Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona i Službi za poslove sa strancima.