Građani i bivši borci protestuju ispred zgrade Tužiteljstva BiH

Ispred zgrade Tužilaštva Bosne i Hercegovine jutros se okupila grupa građana i pripadnika boračkih organizacija kako bi pružili podršku direktoru Obavještajno sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmanu Mehmedagiću koji je jučer uhapšen u Sarajevu.

Više od stotinu osoba mirno protestuje noseći transparente podrške. Novinarima se obratio Salko Zildžić, koji je kazao da je hapšenje Mehmedagića predstava za javnost te da je Mehmedagić već godinama pod stalnim udarima. Iako je on sam visokopozicionirani kadar SDA, ističe da današnje okupljanje nema veze sa strankom, već da je to lični odgovor i protest okupljenih građana, među kojima je veliki broj bivših boraca.

-Uvjereni da svi građani trebaju biti jednaki pred zakonima, sa ovih protesta poručujemo da nismo uvjereni da je to i u slučaju građanina Osmana Mehmedagića. Nećemo dozvoliti da dokazane patriote budu pod neprekidnim pritiskom i stegom zloupotrijebljenog aparata. Konkretno, dižemo glas protiv kompromitiranog tužioca Olega Čavke, poznatog po tome što su njegove optužnice i procesi, koje je pokretao protiv Mehmedagića, redovno padali. Njegov rad je trajno obilježen greškama, trošenjem resursa, a odavno je dokazana i njegova politička motiviranost. Pozivamo i nadležne, tačnije glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH Gordanu Tadić da obrazloži zbog čega Čavka može trošiti tolike resurse za nešto što ne daje rezultata, osim pojedinim politikama. Podsjećamo da je Tadić već u procesu gdje mora obrazložiti zašto je favorizirala Čavku i u nekoliko navrata mu dodjeljivala određene predmete zaobilazeći sistem koji obezbjeđuje nepristrasnost, navodi se u pisanoj izjavi koju su učesnici skupa podijelili medijima.

Mehmedagića su jučer pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo uhapsili zbog sumnje da je počinio krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, krivotvorenja isprave i pranja novca, a u vezi sa provjerama njegove diplome te transakcija prilikom kupovine dvije kuće. Jutros je predan u nadležnost Tužilaštvu BiH.