Gradačac: Uskoro Trening centar za stručno osposobljavanje u sjevernoj Bosni

U Gradačcu je nedavno zvanično predstavljen projekat ”Osnivanje Trening centra za stručno osposobljavanje u sjevernoj Bosni” koji Općina Gradačac implementira zajedno sa UNDP-om, Turskom razvojnom agencijom ( TIKA ) i privrednicima iz Gradačca.

U vrijeme kada veliki broj mladih napušta Bosnu i Hercegovinu općinska administracija u Gradačcu zajedno sa partnerima radi na zaustavljanju tog negativnog trenda osnivajući Centar koji će osposobiti mlade ljude za određene poslove, a koji su deficitarni na području općine Gradačac, ali i čitave regije Sjeverna Bosna.

Cilj projekta je rješavanje nedostatka kvalificirane radne snage u ključnim privrednim granama u sjevernoistočnoj Bosni, čime se rješava jedan od glavnih razloga visoke nezaposlenosti i niske produktivnosti. Uspostavom Centra za stručno osposobljavanje u Gradačcu rješit će se pitanje ponude adekvatne radne snage u tri proizvodne grane koje imaju visoki potencijal za rast, i to: proizvodnja metala i automobila; prerada drveta i proizvodnja tekstila.

”Lokacija centra bit će u renoviranom i adaptiranom starom srednjoškolskom centru u Gradačcu. Centar će pružati prilagođenu obuku za radnike i u domenu osnovnih i naprednih tehnika proizvodnje. Ostvarena je i aktivna saradnja i sa privrednicima sa područja općine Gradačac gdje je već formirano Udruženje i Upravni odbor tog centra. Još jedanput čestitam mladim ljudima koji su prošli edukaciju i obuku i želim da ono što su naučili uspješno prenesu na kadrove koji će tu obuku proći. Istakoa je također da se rijetko u BiH viđa da mlade osobe po završetku obuke dobiju zaposlenje kao što je slučaj sa današnjim promovisanim mladima iz Gradačca svršenicima trening centra u Bursi”, riječi su načelnika Općine Gradačac Edisa Dervišagića prilikom prezentacije projekta.

Grupa od 10 svršenih srednjoškolaca iz Gradačca u proteklom periodu završila je obuku (prekvalifikaciju ) i 5 radnika koji su obučeni za kompleksnije poslove u BUTGEM trening centru u Bursi ( Turska ). Nakon ove obuke isti su zaključili ugovore o radu u gradačačkim firmama. Posebnu obuku prošlo je i 5 edukatora koji će u narednom periodu u Trening centru za stručno osposobljavanje u Gradačcu vršiti edukaciju polaznika centra.

(Nezavisni.ba)