Grad u Kanadi odlukom gradonačelnika obilježava Dan državnosti BiH

Veliki elektronski simbol Hamiltona je u predvečerije Dana državnosti BiH osvijetljen u bojama bosanskohercegovačke zastave

Hamilton je jedinstven grad u svijetu koji obilježava najznačajnije datume bosanskohercegovačke kulture sjećanja kao što su 11. juli, sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici i 31. maj, Svjetski dan bijelih traka. Osim toga Hamilton obilježava i najvažnije bosanskohercegovačke državne praznike, 1. mart – Dan nezavisnosti i 25. novembar – Dan državnosti.

I ove godine odlukom gradonačelnika Hamiltona Freda Eisenbergera na zgradi Skupštine grada u povodu 25. novembra, Dana državnosti BiH se vijori bosanskohercegovačka državna zastava. Istovremeno na velikom elektronskom panou ispred zgrade Skupštine grada Hamiltona, odlukom gradonačelnika je napisano: “Sretan 25. novembar, Dan državnosti BiH”. Na kraju veliki elektronski simbol Hamiltona ispred zgrade Skupštine grada je u predvečerije Dana državnosti BiH osvijetljen u bojama bosanskohercegovačke zastave, saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK).

U posebnom saopštenju gradonačelnika Hamiltona Ferda Eisenbergera poslanog bosanskoj zajednicu stoji: “Zadovoljstvo mi je da vam pošaljem najbolje želje i čestitke povodom obilježavanja Dana državnosti BiH, 25. novembra 2018. godine. Želim prepoznati i priznati ogroman doprinos vaše zajednice gradu Hamiltonu. BiH je imala dugu historiju. Tokom godina vladavine imperija do danas bosanski narod je očuvao svoju kulturu i ideale. Posvećenost Bosanaca slobodi i slobodnom povezivanju različitih naroda je primjer svijetu. Doprinos demokratiji u regionu je duboko cijenjen. Bosanci su blagoslovljeni s prelijepom zemljom i ponosnim ljudima. BiH može biti ponosna na vaše generacijsko naslijeđe u ovoj zemlji. Želim vam nastavak uspjeha u Kanadi i u gradu Hamiltonu”.

U posebnom saopštenju člana Kanadskog parlamenta Boba Bratine, poslanog uime kanadskog premijera Justina Trudeaua, bosanskoj zajednicu stoji: “Među više od stotinu različitih nacionalnih grupa u divnoj raznolikosti našeg grada su stanovnici čije su porodice nastale na historijskom mjestu koje se zove BiH, koja je u samoj regiji velike raznolikosti. 25. novembar se obilježava ovdje i širom svijeta. To je dan kada je BiH postigla savremenu državnost. Njena istinska historija vjekovima svjedoći istaknutu tradiciju, susret i miješanje različitih civilizacija i kultura, umjetnosti, muzike, književnosti i, naravno, kuhinje. Božanstvena državnost je sada ukorjenjena u zakon, uz sve prateće političke i društvene aspekte moderne nacije. Veoma sam ponosan što politički predstavljam Bosance čija raznolikost mnogo obogaćuje stanovnike Hamiltona, a čija je lična historija započela u BiH”.

Zahvaljujući članu Kanadskog parlamenta i gradonačelniku Hamiltona na jedinstvenom obilježavanju Dana državnosti BiH, profesor Emir Ramić, direktor IGK je naglasio da je obilježavanje Dana državnosti BiH u Kanadi i posebno Hamiltonu znak poštovanja države BiH i poštovanja bosanske zajednice u Kanadi i posebno Hamiltonu.

“Ovim se promoviše historijski značaj 25. novembra 1943. godine kada održano je prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu. Na pomenutom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je BiH definisana kao jedna od šest ravnopravnih Republika u tadašnjoj Jugoslaviji. Zahvaljujući vama BiH ima svoj glas u Kanadi i posebno u Hamiltonu. Kanada i njen grad Hamilton ostaju država i grad koji najviše u svijetu podržavaju odluke Dan državnosti, odnosno državu BiH. Zbog toga predlažem da se Hamilton i Sarajevo bratime i time još više zajedno porade na boljim odnosima između Kanade i posebno Hamiltona”, naveo je Ramić.

(Fokus)