Grad Tuzla podržao EU projekat ekonomskog osnaživanja žena, žrtava nasilja u porodici

Grad Tuzla na čelu sa gradonačelnikom Jasminom Imamovićem podržao je projekat „Ekonomske i socijalne prilike ka nezavisnosti žena žrtava nasilja u porodici“, koji implementiraju Fondacija INFOHOUSE iz Sarajeva i Udruženje građana „Budućnost“ iz Modriče uz finansijsku podršku Evropske unije, a koji ima za cilj osnažiti žene, žrtve nasilja da pokrenu vlastite biznise i izađu iz kruga nasilja.

Prilikom sastanka predstavnika dvaju implementatorskih organizacija i gradonačelnika Tuzle, iskazano je opredjeljenje za pružanje podrške u vidu znanja i iskustava kada je u pitanju pokretanje malih biznisa, te njihovo održavanje, ali i u smjeru ostvarivanja potencijalne suradnje s lokalnim kompanijama, koje bi također mogle žene opskrbiti potrebnim znanjima iz biznis sfere.

„Niste trebali kucati, vrata su otvorena. Želim da radimo zajedno jer je nasilje u porodici veliki problem. Mnogo je onih koji čine nasilje i zato mu se moramo suprotstaviti. Meni, koji imam dvije kćerke, ali i bez toga, je nezamislivo da se nasilje nad ženama nažalost događa“, istakao je Imamović.

Naveo je kako ovaj grad već godinama sarađuje sa Sigurnom kućom „Viva žene“, te izdvaja sredstva u vrijednosti od 45 hiljada za potrebe ove sigurne kuće. Osim toga, Grad podržava i nevladine organizacije koje ekonomski osnažuju žene, ali i provodi projekte ekonomskog poduzetništva. Prema podacima iz 2019. godine Tuzla je imala najviše malih obrta u Federaciji Bosne i Hercegovine, dok je ovaj grad drugi po broju poslovnih subjekata u ovom entitetu.

Predstavnica Udruženja građana „Budućnost“ Jelena Mišić istakla je kako će projektom, zahvaljujući Evropskoj uniji, biti dodijeljeno 15 grantova ženama, žrtvama nasilja u BiH.

„Trenutno smo u procesu selekcije učesnica za edukacije, koje će biti održane sredinom ove godine. Svrha je obučiti korisnice od toga kako da kreiraju ideju, do toga da pokrenu biznis. U tom smislu zahvalni smo Evropskoj uniji na prilici da u vremenu korona virusa budemo svijetla točka, i pružimo mogućnost da se otvore radna mjesta, kada se mnoga nažalost gase“, navela je Mišić.

Statistike pokazuju da je svaka peta žena u Bosni i Hercegovini iskusila neki oblik nasilja od svog partnera, a samo je 5,5% njih potražilo pomoć nadležnih institucija. Prema podacima iz osam sigurnih kuća u BiH, žene koje trpe nasilje pretežno dolaze iz porodica koje imaju niska primanja i nedovoljno su obrazovane.

Kroz projekat „Ekonomske i socijalne prilike ka nezavisnosti žena žrtava nasilja u porodici“ nastojat će se ostvariti saradnja sa državnim institucijama, lokalnim kompanijama, policijskim stanicama te medijima, u cilju postizanja većeg efekta projekta. Svi koji mogu osnažiti žene da prekinu krug nasilja i postanu neovisne, iznimno su važni partneri i na takvoj suradnji će Fondacija INFOHOUSE i UG „Budućnost“ maksimalno insistirati, zaključeno je na današnjem sastanku.