Grad Gračanica: asfaltiranje novih dionica puteva

Realizacija ovogodišnjeg plana izgradnje i sanacije lokalnih puteva na području grada Gračanica je u toku. Pogodni vremenski uslovi koristili su izvođačima radova da realizuju ranije potpisane ugovore za asfaltiranje novih i sanaciju oštećenih dionica.

U MZ Lukavica izvršena je sanacija glavnog lokalnog puta na dionici Ograđenica – Prnjavor koji je oštećen za vrijeme elementarnih nepogoda odnosno klizišta 2014.godine. Po preporuci geologa, nakon što je vremenom došlo do stabilizacije terena pristupilo se ovom projektu. Također je izvršena sanacija dva segmenta puta na istoj trasi gdje su bila vidna oštećenja. U ovoj mjesnoj zajednici, u naselju Prnjavor je uz učešće građana izvršena i sanacija puta od pomenutog naselja do izletišta Dolina.

Od projekata za koje su zaključeni ugovori trenutno se rade tri putna pravca u Piskavici.

U fazi asfaltiranja su i putevi u Gornjoj Orahovici i to:

  1. Mehinbašići – Avdići
  2. Put prema mezarju Husići
  3. Put u naselju Dobrnjići

U MZ Pribava urađena je sanacija prilaza poligonu i osnovnoj školi a u fazi realizacije su putevi u naseljima Halidovići i Softići.

Uskoro se očekuje da izvođač otpočne radove na nekoliko ulica u gradu (Mustafe Rešidbegovića, Dudić, Halilovići, Bazen) i uređenje pijace. Prije par dana završena je ulica u Hajdarovcu i put u Pašalićima. Također uskoro kreće i sanacija putne infrastrukture u MZ Doborovci, Prijekom Brdu, Orahovici i Monju.

U proceduri je uvođenje izvođača u radove na izgradnji rezervoara od 150 m³ u MZ Donja Orahovica u vrijednosti od oko 200.000,00 KM, što će uz već izgrađeni potisni i povratni cjevovod čija je vrijednost 93.000,00 KM poboljšati snabdijevanje Donje Orahovice vodom. Vrši se i zamjena cjevovoda na vodovodu Birkovac.

Grad Gračanica će nakon završenih svih zakonom predviđenih procedura i ako vremenski uslovi dozvole izvršiti uvođenje u posao i realizaciju i svih drugih ugovorenih radova.

Vrijednost svih ovih radova je blizu milion konvertibilnih maraka.