Gračanica: Udruženje “Futura” obilježilo Dan osoba sa invaliditetom

Udruženje roditelja, djece i omladine sa posebnim potrebama “FUTURA“ u petak je povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom organizovalo uličnu akciju sa svojim prijateljima.

Akcija je podrazumijevala simboličnu podjelu materijala i prezentaciju mogućnosti djece i mladih sa invaliditetom čime su građanima nastojili približili ovu osjetljivu temu.

Između ostalog, podršku ovoj akciji dali su gradonačelnik Gračanice Nusret Helić, Resursni centar za djecu i porodicu – SOS dječija sela, Udruženje slijepih i slabovidnih osoba, Udruženje građana ”Imam pravo” kao i brojni sugrađani.

„Trenutno je 45 članova u udruženju Future, uglavnom mladih sa invaliditetom koji nisu obuhvaćeni niti jednim vidom psiho-socijalne pomoći, uglavnom su im sve aktivnosti u životu koje se dešavaju baš u Futuri. Mi održavamo radionice gdje pravimo predmete od gline, kviling tehniku, pravimo slike i čestitke, dekupaž i slično. Većinu stvari pravimo od eko-papira koji mi pravimo od već iskorištenog papira“, rekla je Vera Mujić, predsjednica udruženja „Futura“.

Djelatnost Udruženja „Futura“ zasniva se na humanitarnom i volonterskom radu s ciljem unaprjeđenja kvaliteta života osoba sa posebnim potrebama. Roditelji su ti koji aktivno učestvuju u radu udruženja i svaki angažman je na volonterskoj osnovi (nema zaposlenih).