Gračanica: U petak koncert klasične muzike u Muzičkoj školi

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Gračanica, u petak, 11. novembra 2022. godine u 18:00 sati, u velikoj sali Muzičke škole biti će upriličen koncert klasične muzike “Bosanskohercegovački kompozitori – bogato kulturno naslijeđe” Jasmina Kasumović – violina, Darija Kadrić – klavir, i izložba slika slikara Enesa Imamovića, a sve u povodu nastupajućeg Dana državnosti BiH i u sklopu manifestacija obilježavanja našeg velikog jubileja – 120. godišnjice osnivanja BZK “Preporod”, koji obilježavamo naredne, 2023. godine.

„Bosanskohercegovački kompozitori – bogato kulturno naslijeđe “ predstavlja cjelovečernji koncert baziran na djelima bosanskohercegovačkih kompozitora vrlo značajnih za historijsko naslijeđe Bosne i Hercegovine. Kompozitorstvo u Bosni i Hercegovini je najmlađa djelatnost u razvoju muzike.

U stvaranju Bosanskohercgovačke muzike učestvuju sve nacije i svi ljudi koji se imenuju stanovnicima države Bosne i Hercegovine, bez obzira na to da li su porijeklom iz BIH ili su kao umjetnici došli stvarati na ovom području. Jedan od prvih kompozitora je Aleksa Šantić, a među najistaknutijim su Avdo Smailović, Milan Prebanda, Mladen Pozajić, Vojin Komadina, Asim Horozić, Milan Jelićanin, Ališer Sijarić, Valentina Cvijetić i dr.
S obzirom na to da su Bosanskohercegovački kompozitori pisali za različite instrumente, ovaj projekat predstavlja zaokruženu cijelinu kompozicija pisanih za violinu i klavir.

Program će na umjetnički način iznijeti dvije vrsne interpretatorke klasične muzike, Jasmina Kasumović- violina i Darija Kadrić- klavir. Projekat ima za cilj da promoviše muziku domaćih kompozitora klasične muzike te doprinese širenju interesa i ljubavi prema ovoj vrsti autentičnog kulturno-historijskog naslijeđa, što će
biti izuzetan događaj u našoj Gračanici povodom nastupajućeg Dana državnosti. Pored istaknutih BH kompozitora na programu je i praizvedba djela, elegija za violinu i klavir našeg gračaničkog i BH kompozitora Miralema Mejremića.