Gračanica- obilježena 23. godišnjica bitke na Visu.

Postrojavanjem izviđača i građana učesnika marša „Stazama oslobodilaca Visa“ započeo je program obilježavanja 23. godišnjice bitke na Visu.

Prigodnom programu koji se održavao ispred spomen-obilježja na kome su ispisana imena 61 poginulog borca prisustvovale su porodice poginulih boraca, Općinski načelnik Nusret Helić, predstavnici zakonodavne vlasti, ratni komandanti, predstavnici i članovi boračkih udruženja sa područja općine Gračanica, imami Medžlisa Islamske zajednice Gračanica, izviđački odredi „Vrba“ iz Doboj Istoka i „Lukavica“, te građani općine Gračanica.

O važnosti ove spomen lokacije u svom obraćanju govorio je općinski načelnik Nusret Helić.

„Obilježavanje datuma poput 7. avgusta ima snagu zavjeta i obaveze. Obaveze da pamtimo i sjećamo se onih koji su dali svoje živote za Bosnu i Hercegovinu. Dali svoje živote za našu slobodu, ali i vrijednosti koje danas u našoj svakodnevnici nastojimo odbraniti i dalje afirmirati. Stoga nikada i ni pod kojim uvjetima ne smijemo dozvoliti zaboravu da nadživi sjećanja“, rekao je Načelnik.

U programu obilježavanja godišnjice bitke učestvovali su i imami Medžlisa IZ Gračanica koji su proučili dovu palim borcima nakon čega se glavni imam, Smajo ef. Mustafić i obratio prisutnima. Nešto ranije u džamiji u Babićima učili su jasine i dove šehidima i poginulim borcima. Skup su uveličali i članovi udruženja mladih „Sijedi krš“ Babići.

Dio programa činila je i dodjela  priznanja, zahvalnica i nagrada najuspješnijim sportistima u sportskim takmičenjima, odigranim 05.08. i 06.08. 2017. godine u okviru manifestacije.

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje završena je centralna manifestacija obilježavanja Dana pobjede na Visu.