Gračanica: Obilježen Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine

Pored Centralnog spomen-obilježja danas je upriličeno obilježavanje 15. aprila, Dana Armije RBiH. Podsjećajući na formiranje i značaj Armije RBiH u odbrani domovine Bosne i Hercegovine, prisutnima se obratio gradonačelnik Nusret Helić:

„Obilježavajući Dan Armije, ovdje u Gračanici, s ponosom se prisjećamo svih naših sugrađana koji su prošli kroz njene slavne redove. Sjetimo se patriota koji su još u ilegali počeli pripreme za odbranu, ljudi koji prodavali imovinu i trošili ušteđevine, sjetimo se i starješina, koji su s mukom izgrađivali prve naše jedinice, od naoružanog naroda praveći i kasnije vodeći brigadu. Ponosni smo na njihovu vitešku borbu tada ali i danas, kada u miru vode teške procese koji su pokrenuti kako bi oskrnavili njihovu časnu odbranu jedine nam domovine. S posebnim poštovanjem se sjetimo svih onih koji položiše svoje živote za Bosnu i Hercegovinu – 325 naših šehida i poginulih boraca, ali i brojnih ratnih vojnih invalida. Njihovom žrtvom danas živimo u slobodi. Ta žrtva nas obavezuje da ne šutimo o tom vremenu, da ovo što znamo prenosimo mlađima“, rekao je između ostalog gradonačelnik Helić.

Kratkim osvrtom na put nastanka Armije i uz prigodne poruke, Dan Armije RBiH čestitao je i predsjednik Organizacije demobilisanih boraca, Rahim Imamović.

Nakon obraćanja cvijeće su na Centralno spomen-obilježje Odbrambeno – oslobodilačkog rata (1992.-1995.) položile delegacije Gradske uprave, predstavnici Koordinacije boračkih organizacija, MZ Gračanica i drugi.

Boračke organizacije su se nakon završetka obilježavanja Dana Armije RBiH u Gračanici, uputile ka Banovićima gdje će se održati centralna manifestacija za Tuzlanski kanton.

Grad Gračanica