Gornja Tuzla: Obilježena godišnjica Samostalnog odreda

Samostalni odred Gornja Tuzla jučer je obilježio 31 godinu od svog formiranja 1992. godine. U vrijeme kada je Gornja Tuzla već bila okružena četničkim jedinicama i jedinicama JNA, Gornjotuzlacima je stigao ultimatum na predaju oružja. Kao nikada do tada probudio se prkos, inat i patriotizam ljudi ovog kraja.
Odred je nastao iz jedinica Ratne policijske stanice, pripadnika Lovačke organizacije, članova Patriotske lige, MOS-a, te dobrovoljaca. Iako slabo naoružani, ovi najhrabriji sinovi stali su u odbranu svojih domova i porodica. Glavnina jedinice se organizuje na lokaciji Gudelj.
Organizovanjem Armije BiH, Drugog korpusa, Samostalnom odredu Gornja Tuzla se pripaja četa Patriotske lige i tako dobija formaciju pod nazivom Prvi mehanizovani bataljon Gornja Tuzla.
Delegacija predstavnika udruženja i organizacija Gornje Tuzle obišla je mjesta pogibije prvog borca Gornje Tuzle Faika Mandžukića i spomen obilježje borcima u naselju Tetima, te odala počast i položila cvijeće.
Položeno je cvijeće na spomen obilježje “Šehidska česma” koje je podignuto u čast 43 šehida i poginula borca iz Gornje Tuzle 1992.-1995., a zatim i na spomenik Ace Saračevića i boraca NOR-a 1941.-1945.godine.
Ovom vrlo važnom događaju za Gornjotuzlake prisustvovao je i ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Denis Bećirević, koji je odao počast šehidima i poginulim borcima Gornje Tuzle, polaganjem cvijeća i učenjem fatihe.
(Radio Inat)