Godina kapitalnih investicija u Gračanici: Izgradnja kružnog toka, radovi na bolnici i policijskoj stanici…

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, predvođena premijerom Jakubom Suljkanovićem boravila je  u radnoj posjeti u Gračanici.

Ovom prilikom premijer i ministri su se susreli sa načelnikom Općine Nusretom Helićem, u okviru priprema za predstojeći sajam „Grapos Expo“ posjetili novu lokaciju sajmišta, te posjetili privredna društva „RPC Superfos“ i „Plamingo“.

Na sastanku sa načelnikom općine Nusretom Helićem razgovarano je o kapitalnim projektima i potrebama Gračanice, koje bi se mogle sufnansirati iz kantonalnog budžeta.

„Vlada će ove godine, kroz nekoliko svojih programa, poput programa kapitalnih ulaganja, programa ulaganja vodnih naknada i programa namjenskih sredstava iz oblasti zaštite okolice investirati i realizirati nekoliko razvojnih projekata na području Gračanice.

Između ostalog to se odnosi na kapitalne investicije u nekoliko škola, projekat energijske efikasnosti – utopljavanje Opće bolnice u Gračanici, te rekonstrukciju i adaptaciju Policijske stanice. Također, planirali smo da putem Direkcije regionalnih cesta, iz sredstava planiranog kreditnog zaduženja, radimo i na rješavanju pitanja kružnog toka, na ulaznoj cesti u Gračanicu“, rekao je premijer Suljkanović.

Također, imajući u vidu nedostatak električne energije za narasle investicijske potrebe na području Gračanice, danas je dogovoreno da će Kantonalna vlada, zajedno sa predstavnicima općine, zajednički nastupiti prema Elektroprivredi BiH u cilju povećanja elektro-potencijala koji je postao jedan od glavnih limitirajućih faktora za razvoj privrede na gračaničkom području.

Nakon posjete u kabinetu načelnika, delegacija je u društvu načelnika Helića i njegovih saradnika posjetila novu lokaciju gdje će se ove godine održati sajam privrede i poduzetništva “Grapos Expo“.

„Zadovoljstvo nam je vidjeti da sve pripreme za održavanje Sajma na ovoj novoj lokaciji, u krugu kompanije „Fering“, teku predviđenom dinamikom. Posebno zadovoljstvo je čuti da su već i mjesec dana prije održavanja Sajma svi prostori već rezervisani, te da ove godine imamo i povećanje broja izlagača.

To je jedan od pokazatelja ispravnosti ove sajamske aktivnosti, koji u potpunosti opravdava podršku koju mi, kao Vlada, pružamo Sajmu“, rekao je premijer Suljkanović.

„Danas, kada većina sajmova bilježi pad zainteresiranosti i pad broja izlagača, ovogodišnji Grapos Expo je okupio oko 10% više izlagača nego što je to bio slučaj prošle godine. Ove godine, naši projektovani sajamski kapaciteti su popunjeni već mjesec dana prije održavanja samog Sajma, tako da ćemo ove godine na 121 štandu ugostiti 321 izlagača iz 6 zemalja“, rekao je Nedžad Nuhanović, direktor sajma „Grapos Expo“.

U okviru posjete privrednim društvima „Plamingo“ i „RPC Superfos“, delegacija Vlade se upoznala sa proizvodnim asortimanom ovih kompanija koje su se izborile za svoju prepoznatljivost i na zahtjevnom evropskom tržištu.

Kada je u pitanju „Plamingo“, radi se o vodećoj firmi u sektoru brizganja i kromiranja plastičnih dijelova za autoindustriju industriju kućanskih aparate, sanitarnu galanteriju i industriju namještaja. Nekadašnji „Helioplast“, kojeg je 2014. godine akvizirala jedna od vodećih Evropskih grupacija „RPC“, je pod nazivom „RPC Superfos“ nastavio širenje svog asortimana plastične ambalaže, povećao broj radnih mjesta, te nastavio svoj ukupan rast i razvoj.

Tokom sastanka sa predstavnicima ovih kompanija premijer Suljkanović je izrazio zadovoljstvo činjenicom da tako respektabilne kompanije rade i uspješno djeluju na području TK. Premijer je ponovio da svi privrednici u našem kantonu u Vladi imaju partnera i servis koji im stoji na usluzi da im u skladu sa objektivnim mogućnostima pomogne da se izbore sa svim izazovima i poteškoćama s kojima se susreću u svom poslovanju.

Osim premijera današnjoj posjeti prisustvovali su ministar finansija Miralem Nuhanović, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Admir Huskanović, ministar privrede Osman Puškar, ministar trgovine, turizma i saobraćaja Mirsad Gluhić i ministar unutrašnjih poslova Husein Topčagić.

(tuzlanski.ba)