Glas TK u posjeti BK „Zmaj od Bosne“ Tuzla – Pripreme za nove trke

Po ocjeni jednog od najvećih sportskih entuzijasta u širem regionu, velikog bicikliste i sportskog radnika Hajrudina Trleta, u 2016. godini, jednoj od najuspješnijih sezona od postanka Kluba, realizovana su dva značajna projekta, postignuti zavidni rezultati na takmičenjima u Bosni i Hercegovini i inostranstvu, ostvarena dobra saradnja sa prijateljima biciklizma, sporta općenito i  Kluba.

Takmičari najboljeg i najtrofejnijeg kluba u biciklizmu u BiH i regionu, BK „Zmaj od Bosne“ u Poreču ( Hrvatska), započeli su prvi dio priprema za ovogodišnja domaća i međunarodna takmičenja. Po povratku iz Poreča, kako je za naš list kazao alfa i omega tuzlanskih Zmajeva Hajrudin Trle, pripreme nastavljaju na stazama na prostoru TK. Želja im je da i ove godine budu u samom vrhu  na takmičenjima u zemlji i regionu.

Po ocjeni jednog od najvećih sportskih entuzijasta u širem regionu, velikog bicikliste i sportskog radnika Trle Hajrudina, u 2016. godini, jednoj od najuspješnijih sezona od postanka Kluba, realizovana su dva značajna projekta, postignuti zavidni rezultati na takmičenjima u Bosni i Hercegovini i inostranstvu, ostvarena dobra saradnja sa prijateljima biciklizma, sporta općenito i  Kluba.

-Ponosni smo na naše dvije utrke koje tradicionalno organizujemo a riječ je o utrkama “Tuzla, 25. maj 1995. godine” i “Memorijal biciklistima svijeta”.Naši članovi su zabilježili izvanredne rezultate kojima se ponosimo i na kojima temeljimo naša očekivanja kada je u pitanju priznanje za naš rad a koje se ispoljava nominacijama i proglašenjem naujspješnijih na tradicionalnim izborima sportista. Naravno, ništa od ovog što je plod dugogodišnjeg rad, predanosti biciklizmu, punom profesionalizmu, ne bi bilo moguće bez naših prijatelja. Prije svih, tu su “Umel Dalekovodmontaža” Tuzla kao generalni sponzor Kluba. Pomogli su nam i Federalno ministarstvo za sport, Grad Tuzla, Fondacija tuzlanske zajednice, “OFF set”, “BH Telecom”, “Sidney”, “Agora centar”, Aktiv žena Simin han, Udruga “Stara Majevica”, “Laser”, “Aqua” Simin Han. Veliku zahvalnost dugujemo ljudima koji su sebe ugradili i dali za naš Klub, za naše mlade i talentovane sportiste a koji su se odužili dobri rezultatima. Uz Trleta  kao trenera, u Klubu su vrlo predano radili  predsjednik Neđad Ašćerić, direktorica Lejla Trle i svi ostali članovi Uprave Kluba. Sve naše uspjehe javnosti su prezentirali naši partneri i prijatelji, mediji sa našeg područja, posebno Glas TK Tuzla, koji su podržavali aktivnosti  Kluba i slavili naše uspjehe, na čemu smo im veoma zahvalni, izjavio je trener Trle Hajrudin.

Biciklistički klub „Zmaj od Bosne“ je formiran 26.12.1993. godine u jako teškim uslovima, tadašnjim ratnim zbivanjima na ovim prostorima, i kao takav je formiran kao muško – ženski biciklistički klub. Jedan od temeljnih osnivača ovog kluba je Hajrudin Trle, istinska legenda ovog sporta na prostorima bivše Jugoslavije, koji je napunio punih 46. godina bavljenja ovim sportom, biciklizmom.  Biciklistički klub „Zmaj od Bosne“ je najviše zaslužan za razvoj ovog sporta u našoj državi, jer pored pregršta ostvarenih dobrih rezultata, kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj sceni, redovno organizuje dvije jedine međunarodne trke u Bosni i Hercegovini a to su: organizacija memorijalne međunarodne biciklističke trke „Tuzla, 25.maj“, na kojoj učešće uzima preko desetak evropskih zemalja, a trka je prošle godine organizovana po 21. put zaredom i boduje se za Premijer ligu BIH.

Naš saradnik u društvu sa Hajrudinom Trletom

Organizacija osam  međunarodnih trka „Memorijal tuzlanskih biciklista“ na kojoj učešće uzimaju klubovi i sa međunarodne scene, odnosno nama susjednih država i država iz regiona – boduje se za Premijer ligu BIH i Dunavski Kup. Biciklisti ovog kluba su u ovoj godini osvojili ukupno 70 medalja, što je čak 19 sa međunarodne scene. Na domaćoj sceni, osvojili su: 24 zlatnih, 13 srebrenih, 14 bronzanih, znači 51 ukupno, dok su na  međunarodnoj sceni osvojili: 8 zlatnih, 7 srebrenih, 4 bronzanih. To je ukupno 19 ukupno.

Takmičari ovog  uspješnog kluba su nastupili na svim domaćim trkama, a izdvojit ćemo: U  Kup-u BiH, osvojili smo :  prvo  mjesto  ekipno na drumsko prvenstvu u Bihaću 05.06.2016. godine, prvo  mjesto ekipnu u zbiru Mlađih i Starih kadeta, Juniora i Seniora za premijer ligu BiH sa 673,5 bodova ispred drugoplasirnog sa 379 bodova i trećeplasiranog sa 199 bodova učešće je uzelo 18 klubova iz cijele BiH, prvo mjesto u kategoriji masteri A,B,C sa ukupno osvojenih 266 bodova ispred drugoplasiranog sa 172,5 bodova i trećeplasiranog sa osvojenih 169 bodova, a nastupilo je 11 klubova iz cijele BiH, prvo  mjesto ekipno na velikoj međunarodnoj trci u Tuzli 13.08.2016 godine na kojoj su nastupili vozači iz V.Britanije, Italije, Njemačke, Austrije, Hrvatske, Crne Gore, Mađarske, Srbije i BiH, ukupno 18 klubova.

Osim ovih rezultata vrijedi pomenuti i osvajanja drugog  mjesto ekipno, na Dunavskom kupu, gdje smo mi vozili samo 9 trka od ukupnog ciklusa koji čini 21 trka, a na našu žalost mi smo vozili samo ovih 9 trka zbog sredstava i osvojili smo veliko treće mjesto od ukupno 39 timova iz devet zemalja koje su prošle  godine uzele učešće na Dunavskom kupu. Istorijski rezultat je postigao  Husein Selimović, pobjedivši finalnu trku za Dunavski kup u Sremskoj Kamenici koja se sastoji od dvije poluetape 4 prolazna i 3 brdska cilja, a Husein je sve to pobijedio i čak u drugoj poluetapi došao je solo na cilj sa prednošću na drugoplasiranog gotovo 5 minuta, što u povjesti 24- godišnjoj Dunavskog kupa još nije niko uradio. Inače klub ima 25 registrovanih takmičara, a imamo vozače u kategoriji mlađi kadeti, kadeti, juniori, elita U23 i masterse – kazao je Hajrudin Trle.

                                                           Sabrija KAHRIMANOVIĆ