Generalnom štrajku 6. novembra pridružuju se i zdravstveni radnici iz TK

Više od 900 zdravstvenih radnika sa područja Tuzlanskog kantona pridružit će se generalnom štrajku zdravstvenih radnika okupljenih u Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH, koji je najavljen za 6. novembar, ukoliko do tada ne bude potpisan kolektivni ugovor. Pregovori između Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH i Federalnog ministarstva zdravlja počeli su još u februaru 2016. godine, a sve što zdravstveni radnici okupljeni u ovom sindikatu traže jeste Kolektivni ugovor koji će, smatraju u sindikatu zaustaviti negativne trendove u zdravstvu i riješiti radnopravni status zdravstvenih radnika.

„Obzirom da do sada nisu finalizirani ti pregovori mi smo na Upravnom odboru odlučili da se pokrene aktivnost najave generalnog štrajka. Znači svi ljekari Federacije koji su u Savezu strukovnog sindikata dokrota medicine i stomatologije kreću u zakonsku proceduru najave štrajka“, izjavila je za RTV Slon Nermina Kravić, predsjednica SSDMIS TK.

Deset dana je zakonski potrebno da se ispoštuju sve zakonske procedure organizovanja zakonitog štrajka. Za to vrijeme ljekari na području Federacije redovno će izvršavati svoje obaveze, a ukoliko do štrajka dođe, primjenite će se standardna procedura rada u vrijeme generalnog štrajka zdravstvenih radnika.

„Uvijek se radi hitni program i što se toga tiče neće biti nikakvih problema. Mi ćemo ići u pregovore šta sve podrazumijevaju ta hitna stanja, ali ima jedan okvirni dogovor koja su stanja koja zahtjevaju intervenciju i koja će se obavezno raditi. Nama je u cilju da potaknemo vlasti da konačno krenu u pregovore s nama i da se konačno finalizira proces koji traje od februara a to je potpisivanje kolektivnog ugovora na federalnom nivou za doktore medicine i stomatologije“, izjavila je Kravić.

Zdravstveni radnici okupljeni u Savezu strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH apeluju na građene i pacijente da imaju razmijevanja i da im daju podršku da se izbore za svoja prava, jer će, kako tvrde potpisivanjem kolektivnog ugovora biti osiguran i bolji status pacijenata.

(Nezavini.ba)