Galerija ‘Java’ ugostila izložbu ‘Reset’ Merime Ibrišimović

Galerija savremene umjetnosti “Java”, u Sarajevu, ugostila je večeras izložbu slika “Reset” tuzlanske umjetnice Merime Ibrišimović, a radi se o postavci koja obuhvata djela nastala između 2011. i 2016. godine.

Autorica Ibrišimović pojasnila je u razgovoru za Fenu da se izložba može podijeliti u tri cjeline u kojima je 25 slika. Prvi dio inspiriran je začetkom života, dok druga dva djela pokazuju dio svijeta koji poznajemo, kroz faze propadanja i nestanka.

Pet ili šest slika čine jednu cjelinu i one se bave tematikom ćelije u različitim prikazima i formatima, druga cjelina su uglavnom slike na kojima se po motivu može prepoznati stablo u fazi nestanka i treća cjelina su slike koje nose naziv “Apokalipsa” i to je prikaz svijeta u nestajanju.

Autorica je dodala da su slike rađene tehnikom akril na platnu i akril u kombinaciji sa različitim crtaćim tehnikama.

Izložba je već bila postavljena u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli 2016. godine i ovo je njeno drugo postavljanje, a postoji namjera da se izložba postavi i u nekim drugim gradovima širom Bosne i Hercegovine.

Merima Ibrišimović je rođena 1982. godine u Tuzli. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, u klasi Radoslava Tadića. Izlagala je na više od četrdeset kolektivnih izložbi i učestvovala na dvadesetak likovnih kolonija. Godine 2016. imala je prvu samostalnu izložbu pod nazivom “Reset”.

Aktivna je članica Udruženja Art Centar Lukavac i tuzlanske umjetničke grupe “Scena”. Bila je redovna gostujuća autorica na izložbama Udruženja Manufaktura Tuzla.

Voditeljica je više umjetničkih radionica za djecu i mlade. Pored slikarstva bavi se i ilustracijom. Trenutno radi kao profesorica likovne kulture.

(nezavisni.ba)