FUCZ: Mještanima Seone stvoreni uslovi za normalno snabdijevanje vodom

Deminerski tim Federalne uprave civilne zaštite – “Tuzla B” završio je zadatak deminiranja, odnosno čišćenja 34.188 m2 sumnjive površine na lokalitetu Gornji Pribitkovići u Mjesnoj zajednici Seona, 17 km jugozapadno od Banovića.

Deminiranjem su stvoreni uslovi mještanima Seone za normalno snabdijevanje vodom i bezbjedno korištenje šumskih resursa.

Iz FUCZ je saopćeno da je prvobitna planirana površina zadatka bila 28.381 m2. Međutim, zadatak je proširen nakon reizviđanja, tako što je u zadatak ušla i vodovodna trasa širine šest i dužine oko 1.000 metara.

Do navedenog proširenja došlo je zbog molbe CZ Banovići kao i mještana MZ Seona, a vezana je za ovo izvorište vode koje je od velikog značaja lokalnom stanovništvu i osnovnoj školi. Nakon završnog reizviđanja vodovodne trase, te obradom koordinatnih vrijednosti koje je urađeno pomoću GPS-a nova i konačna površina završenog zadatka iznosi 34.188 m2.

Postavljena su 42 znaka trajnog obilježavanja, jer je skoro kompletan zadatak graničio s rizičnom površinom. Prilikom deminiranja terena, koje je u prekidima trajalo oko četiri mjeseca, tim se susretao s brojnim poteškoćama kao što su loš pristup radilištu, visoka i gusta vegetacije, veliki nagib terena, kao i velika zasićenost površine metalom.

Na ovom zadatku pronađen je veći broj mina, NUS-a i upaljača od mina, a uzorkovanje je urađeno manuelnom metodom.

Ovo područje je bilo između linija konfrontacije, zemljište se nije koristilo, postojali su zapisnici o miniranosti terena, a deminiranjem su stvoreni uslovi mještanima Seone za normalno snabdijevanje vodom i bezbjedno korištenje šumskih resursa.

Tokom ove godine na području Tuzlanskog kantona od mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava očišćeno je blizu 700 hiljada kvadratnih metara sumnjive površine, saopćeno je iz FUCZ.

(nezavisni.ba)