Formiranje vlasti u TK: SDP neće sa SDA, SDA neće sa PDA; Hoće li SDP sa PDA? Je li moguća koalacija SDP-a, DF-a, Naše stranke, Stranke za BiH i SBB-a?!

Zvaničnih pregovora o formiranju vlasti u Tuzlanskom kantonu još uvijek nema, potvrđeno je za Faktor.ba iz SDP-a i SDA, dvije stranke, koje su na proteklim izborima dobile najviše skupštinskih mandata. Kako sada stvari stoje, SDP će imati 10 zastupnika u Skupštini TK, SDA 9, PDA 7. DF3, dok će po dva mandata imati Naša stranka, SBB i Stranka za BiH.

Mnoge su iznenadile medijske špekulacije o kontaktima između SDA i PDA u TK, međutim, Bego Gutić, nosilac liste SDA za Skupštinu TK koji je na ovom nivou dobio najviše glasova, jasno poručuje da od toga nema ništa. ˝Nikakav zvaničan kontakt sa PDA nije bio niti će se desiti. To su novinarske špekulacije˝, kazao je Gutić za Faktor. Podsjećamo, Gutć je ranije odbacio mogućnost bilo kakve koalcije sa PDA, jer su, kako je rekao, to ljudi koji su izdali SDA i državu.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla Enver Bijedić za Faktor je kazao da partija iz koje dolazi nije stupala ni u kakave pregovore oko formiranja vlasti u Tuzlanskom kantonu. ˝Ni s kim nismo razgovarali, imamo sjednicu Kantonalnog odbora na kojoj ćemo donijeti neke odluke u vezi s početkom pregovora˝, izjavio je Bijedić za Faktor.

DF i Naša stranka su bili jasane i kazale da neće u koaliciju sa SDA i PDA. SDP je javno poručio da neće u kolaciju sa SDA, ali ne i sa PDA?!

Za parlamentarnu većinu u Skupštini TK potrebno je 18 mandata:

SDP 10, SDA 9 /19 mandata

SDP 10, PDA 7 /17 mandata/ potreban još jedan mandat

SDP 10, PDA 7, Stranka za BiH 2/19 mandata

SDP 10, PDA 7, SBB 2/19 mandata

SDP 10, DF3, Naša Stranka 2, Stranka za BiH 2, SBB 2/ 19 mandata

(tip.ba)