Formalno dogovoreno uvođenje kovid pasoša

Članice Evropske unije formalno su postigle dogovor o uvođenju kovid pasoša za putovanje, što je još jedan korak ka ponovnom otvaranju turističkog sektora ovog ljeta, navela su dva neimenovana diplomatska izvora.

Sertifikati bi omogućili vakcinisanima, oporavljenima od kovida-19 ili licima s negativnim rezultatima testa, da lakše putuju unutar Evropske unije, gdje su ograničenja kretanja u velikoj mjeri pogodila turističku industriju, prenosi agencija Rojters.

Sve države članice EU “podvukle su svoju posvećenost da okvir imaju spreman do ljeta 2021. godine”, navodi se u dokumentu koji su podržali nacionalni izaslanici, a u koji je Rojters imao uvid.

Evropski parlament, koji isto tako mora da se složi s prijedlogom kako bi stupio na snagu, treba da usaglasi sopstveni stav krajem ovog mjeseca, a završni razgovori između poslanika, nacionalnih izaslanika i izvršne vlasti evropskog bloka, treba da počnu u maju.

Zemlje EU paralelno rade na tome da osiguraju “da budu uspostavljena neophodna tehnološka rješenja”, navodi se u dokumentu EU, tako da novi digitalni ili papirni sertifikati mogu biti stavljeni u upotrebu nakon odobrenja.

Sporazum članica EU uključuje i odredbe protiv diskriminacije onih koji ne mogu ili ne žele dobiti vakcinu.

Dok bi evropske članice bile obavezne da priznaju vakcine koje je odobrila EU, specifične zemlje bi takođe mogle da izdaju sertifikate kojim se prihvataju ruska vakcina “Sputnjik” ili kineska “Sinovak”.