Firma Atlantik BB “greškom” otpremila pogrešnu kombinaciju glasačkih listića

Firma Atlantik BB Banja Luka, koja je kao najpovoljniji ponuđač dobila posao štampanja i pakovanja glasačkih listića, otpremila je pogrešnu kombinaciju manjeg broja glasačkih listića bh. biračima iz Austrije, potvrđeno je za Klix.ba.

Centralna izborna komisija BiH je tokom kontrole procesa pakovanja glasačkih paketa za birače izvan Bosne i Hercegovine utvrdila da je pogrešna kombinacija glasačkih listića otpremljena “za manji broj birača za nivo Predsjedništvo BiH”.

Pozvali su birače registrovane za glasanje putem pošte da sadržaj glasačkog paketa uporede s tipom glasačkih listića u instrukcijskom pismu pa ukoliko ima neslaganja, da o tome odmah obavijeste CIK BiH na e-mail adresu: info@izbori.ba kako bi dobili jasno uputstvo u vezi s ostvarivanjem biračkog prava.

Centralna izborna komisija BiH je, prema našim saznanjima, dobila zapisnik kompanije Atlantik BB u kojem je objašnjeno kako se desila greška.

Budući da postoji tačan podatak koliko je glasačkih listića za Predsjedništvo BiH štampano za područje FBiH, a koliko za RS, naknadnom kontrolom CIK-a BiH je utvrđeno da ima 232 glasačka listića manjka sa teritorije FBiH, odnosno 232 viška sa teritorija RS.

Navodno su radnici kompanije Atlantik BB, zaduženi da po odgovarajućoj šemi pakovanja pakuju glasačke listiće, greškom uzimali listiće za Predsjedništvo BiH iz pogrešne kutije.

Stručna saradnica za odnose s javnošću CIK-a BiH Maksida Pirić je u telefonskoj izjavi za Klix.ba kazala da navedena greška kompanije Atlantik BB ne može utjecati na izborni rezultat i da će oni zaštiti birača na način da ostvari biračko pravo tako da ne dođe do zloupotrebe.

“Poštu smo za birače izvan BiH počeli otpremati 23. augusta i završili 29. augusta. U tom prvom kontigentu, koji je otpremljen 23. augusta, bilo je 16 hiljada listića. Upravo u tom kontigentu su otišla pogrešno upakovana 232 glasačka paketa. S obzirom na to da se šalju preporučeno – birači izvan BiH poštu dobiju za nekoliko dana”, rekla je Pirić.

Napomenula je da je riječ o 232 glasačka listića za nivo Predsjedništvo BiH i da javnost zna da je na izborima velika razlika u rezultatima među kandidatima za članove Predsjedništva BiH, odbacivši sumnje da taj broj može utjecati na izborni rezultat.

Upitana da li će kompanija Atlantik BB snositi određene posljedice zbog greške, Pirić ističe da ne može precizno odgovoriti na to pitanje.

“Novonastale troškove će vjerovatno snositi kompanija. Da li će kompanija zbog greške sankcionirati nekog od svojih službenika – mi to ne znamo. Greške se dešavaju, pogotovo zbog toga što mi imamo komplikovan izborni sistem”, kazala je Pirić za Klix.ba.

Podsjećamo, kompanija Atlantik BB je na tenderu dobila posao štampanja i pakovanja glasačkih listića, zajedno s kompanijama Nezavisne novine, Službeni glasnik RS, Grafomark iz Laktaša i Farma prom iz Banje Luke.

(Klix)