Filmom „Švedsko srce moje majke“ otvoren 11. Tuzla Film Festival

Sinoć je svečano otvoren Tuzla Film Festival projekcijom filma „Švedsko srce moje majke“ reditelja Adisa
Bakrača .Otvaranju je prisustvovalo mnogo poznatih imena iz svijeta filma koji su žurili preko crvenog tepiha na festival. Među njima je žurio i glumac Armin  Omerović koji je bio ranije na TFF u Tuzli gdje je studirao i to ga mnogo veže za Tuzlu.
Kako je izjavio na otvaranju  direktor Tuzla Film Festivala Boris Balta, ove godine je pristigo oko 650 filmova svih žanrova , a tokom pet dana publika će imati priliku da pogleda najbolje filmove sa južnoslavenskih prostora. Na festivalu će se prikazati kratki igrani,dokumentarni,igrani, kratki igrani i dugi filmovi, a ove godine BiH je imala nevjerovatan broj urađenih filmova, napravljeno je pet , šest koji su završili na festivalu.U proteklih 10 godina festivala ponosan sam na dosadašnji uspjeh i malo je onih koji su vjerovali u njegov uspjeh, istakao je direktor TFF Boris Balta.
Na svečanom otvaranju festivala proglašen je i dobitnik Vile TFF za doprinos razvoja južnoslavenske kinematografije , koja je dodjeljena crnogorsko-hrvatskom filmskom reditelju Veljku Bulajiću.On nije mogao prisustvovati dodjeli, ali se obratio video linkom.
Na svečanoj sceni su dobili priznanje za svoj doprinos i podršci TFF, Rudnik Soli Tuzla, BKC TK, Centar za kulturu Tuzla, Narodno pozorište Tuzla i Radio Kameleon.
Svi filmovi se nalaze u zvaničnoj konkurenciji za dodjelu nagrade Vila TFF ,koja se uručuje ekipama koje su imale najbolja ostvarenja po ocjeni stručnog žirija, među kojima je i filmska producentica Paola Orlić. Drago mi je da BiH ima jedan ovakav važan festival jer na ovakav način pomažemo domaćoj kinematografiji i promoviramo ujedno i sve one koji rade na filmu i glumce i sjajn e reditelje, a u svijetu se širi i najbolji glas o BiH, istakla je Faketa Salihbegović Avdagić, višestruko nagrađivana glumica Bosanskog narodnog pozorišta Zenice.
U okviru 11.TFF će se održati i Reviltazirane Međunarodni festival dokumentarnog filma Tuzla koji je bio prekinut prije 32 godine, a u vrijeme bivše Juge imao je značaj za građane Tuzle koji je okupljao velika imena iz svijeta filma. Organizatori TFF su nastavili uz Human,Magic Factory i Eventus i revitalizirali ovaj festival, a najbolji film će biti nagrađen statuom Rudar.
Stručni žiri će i ove godine nagraditi najbolje flmove po kategorijama, nagradom Vilom Tuzla Festivala na ceremoniji zatvaranja u Narodnom pozorištu Tuzla , gdje se i prikazuju svi filmovi.Nakon čega će biti prikazan i film Veljka Bulajića „Bitka na Neretvi“.
Duška REBIĆ