Fejsbuk na udaru zbog utjecaja na mentalno zdravlje djece

Iz kompanije Fejsbuk tvrde da je njihova platforma Instagram „dokazano pomogla” mladim ljudima.

Antigona Dejvis, šefica ove kompanije za bezbjednost, svjedočila je u američkom Senatu o zaštiti djece.

Do toga je došlo pošto je procurilo interno istraživanje koje je sproveo Instagram i pokazalo da ova platforma može da naškodi djeci.

Utjecaj ove aplikacije na mentalno zdravlje tinejdžera je „prilično mali”, tvrdio je ranije direktor Instagrama Adam Moseri.

Komitet u Senatu je počeo saslušanje podsjećanjem na istraživanje Fejsbuka o kojem je prvi pisao Vol Strit Žurnal – tamo se navodi da bi društvena mreža Instagram mogla imati negativan utjecaj na sliku koju korisnici imaju o vlastitom tijelu, kao i na njihovo samopouzdanje.

Tinejdžeri „krive Instagram za sve veći broj slučajeva depresije i anksioznosti”, dodaje se.

„Uradili smo studiju da bismo poboljšali platformu, umanjili loše stvari i maksimalno povećali dobre i pronašli sfere koje možemo unaprijediti u budućnosti”, rekla je Dejvis članovima komiteta.

„Želimo da naše platforme budu mjesto gde će se stvarati duboke interakcije sa prijateljima i članovima porodice, a taj cilj ne možemo ispuniti bez bezbjednosti korisnika”, napomenula je ona.

„Nesumnjivo kršenje zakona”

Međutim, Ričard Blumental, čelnik odeljka Komiteta za trgovinu, nauku i transport koji se bavi zaštitom potrošača, bezbjednošću proizvoda i podataka, podsjetio je da su iz Fejsbuka tvrdili u avgustu da ne znaju ni za kakav negativan utjecaj pomenutih platformi.

„A sada smo vidjeli da je kompanija nesumnjivo prekršila zakone u pokušaju da ih zaštiti.

„U ovoj firmi ne prihvataju odgovornost i pitanje koje me muči je kako ja ili drugi roditelji možemo vjerovati Fejsbuku”, poručio je on.

Dejvis tokom saslušanja nije uspjela da odgovori na pitanja i rekla je da mora da se posavjetuje sa nadležnim timovima u kompaniji.

Slika tela

Iz Fejsbuka negiraju izvještaj koji je objavio Vol Strit Žurnal.

„Jednostavno nije tačno da ovo istraživanje pokazuje da je Instagram ‘otrovan’ za tinejdžerke”, napisala je u blogu Pratiti Rajčuduri, čelnica istraživačke jedinice kalifornijske kompanije.

„Zapravo, pokazalo se da mnoge djevojčice sa kojima smo pričali osećaju da im Instagram pomaže kada se suoče sa teškim trenucima i nedaćama koje oduvijek prate tinejdžere”, tvrdi Rajčuduri.

Ipak, iz Fejsbuka su napomenuli da je „izuzetak u ovom istraživanju bila slika tijela” kada su predstavljali istraživanje.

Svaka treća tinejdžerka koja se ranije susretala sa ovim problemom rekla je da se posle korišćenja Instagrama osjećala lošije.

Fotografije sa filterima, postavljanje selfija i pregledanje sadržaja sa heštegovima utiče na blagostanje korisnika, pisalo je na slajdovima na kojima je predstavljeno istraživanje.

Odvojeno saslušanje

Saslušanje se odvija samo nekoliko dana pošto je kompanija zaustavila objavljivanje platforme Instagram za djecu, koje je bilo planirano za ovu godinu.

Ova platforma je namjenjena djeci do 13 godina.

„Kao što roditelji već znaju, njihova djeca pred ulazak u tinejdžersko doba već koriste internet”, rekla je Dejvis članovima komiteta u Senatu.

„Verujemo da je bolje za roditelje da njihova djeca koja još nisu tinejdžeri koriste verziju Instagrama usklađenu sa njihovim uzrastom i roditelji ih mogu nadgledati.

„To je bolja opcija nego da djeca lažu da su starija kako bi koristila platformu koja nije namenjena njima”, kaže ova predstavnica Fejsbuka.

U Instagramu testiraju novi proizvod koji će „ohrabrivati korisnike da naprave pauzu” od gledanja u ekran, dodala je ona.

To će ukazati na trenutak kada nam se čini da su korisnici pretjerali sa korišćenjem nekog sadržaja ili su predugo u aplikaciji, objašnjava Dejvis.

Uzbunjivač koji je podatke dostavio Vol Strit Žurnalu će svjedočiti u odvojenom saslušanju sljedeće nedjelje.

Iz komiteta su istakli da namjeravaju da saslušaju službenike i iz drugih tehnoloških kompanija koje imaju društvene platforme sa ciljem da se ispita da li one škode zdravlju djece.