Federacija BiH dobila novi Zakon o PIO

Federacija Bosne i Hercegovine dobila je novi Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO).

Zakon je odobren većnom glasova danas na vanrednoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta, a jučer i na sjednici Predstavničkog doma.

Dom naroda je obavezao predlagača, Federalnu vladu, da u narednih šest mjeseci praćenja primjene, predloži rješenja za eventualno uočene nedostatke tog zakona. Narednim današnjim zaključkom Doma naroda, predloženim iz delegatskog kluba hrvatskog naroda, Vladi je naloženo da razmotri mogućnost za povećanje minimalnih penzija jer su korisnici socijalno ugrožene kategorije stanovištva.

Novi zakon o PIO više puta je bio u parlamentarnoj proceduri. Uvodi novi bodovni sistem za izračun visine penzija, zasnovan na godinama radnog staža osiguranika i uplaćenim doprinosima.

Izračun se također vrši na temelju prosječne plaće u Federaciji BiH. Primjerice, ako je osiguranik imao plaću u visini prosječne u FBiH, a navršio 40 godina staža i ima uplaćene doprinose, za svaku godinu mu se računa po jedan lični bod. Tako dobivenih 40 bodova ukupno množi se s općim propisanim bodom od 14 KM te izračunava visina penzije od 560 KM (40X14 = 560). Ukoliko je plaća, primjerice, bila upola manja od prosječne u FBiH, lični bod je 0,5, a duplo veća, osiguraniku se za svaku godinu staža uračunavaju po dva lična boda. Iznosi između tih vrijednosti množe se s odgovarajuće sračunatim ličnim bodom.

Odmah po usvajanju Zakona o PIO, delegati Doma naroda su bez rasprave usvojili i Zakon o dopunama zakona o policijskim službenicima FBiH. Taj akt zasebno uređuje način penzionisanja policijskih službenika, što su od Vlade tražili oni sami tvrdeći je novi Zakon o PIO nepovoljan za njih jer bi prema načinu izračuna koji propisuje, njihove penzije bile manje nego po dosadašnjem sistemu.

Novi propisani kriterij za izračun penzija policijskim službenicima nije prosječna plaća u FBiH već najbolji petogodišnji prosjek ostvaren u branši tokom radnog staža.

Delegati Doma naroda su danas prihvatili također predložene izmjene Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u postupku privatizacije. Izmjenama se produžava rok važenja i korišćenja certifikata kao platežnog sredstva za kupovinu stanova na kojima postoji stanarsko pravo.

(Fena)