FBiH – Počele isplate novčanih podrški poljoprivrednim proizvođačima

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u petak je započelo isplatu novčanih podrški poljoprivrednim proizvođačima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

 

Shodno usvojenom Programu novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2022. godinu isplaćena su sredstva u iznosu većem od milion KM, a ovisno od dinamike dostavljanja zahtjeva od kantonalnih ministarstava nadležnih za oblast poljoprivrede očekuje se da sve isplate budu realizirane u maju – saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

 

Osigurana su operativna sredstva u budžetu za mjesec april i maj, te ovisno od dinamike dostavljanja obrađenih zahtjeva od kantona, očekuje se da će sve pristigle obaveze prema poljoprivrednim proizvođačima biti isplaćene do kraja mjeseca maja.

 

Tokom prošle sedmice Federalno ministarstvo poljoprivrede pozvalo je kantonalna ministarstva nadležna za poslove poljoprivrede da ubrzaju proces obrade zahtjeva poljoprivrednih proizvođača, kako bi se nakon dostavljenih obrađenih zahtjeva stvorili preduslovi za isplate novčanih podrški – navodi se u saopćenju.