Farmeri iz Živinica održali protest, kroz grad prošli traktorima

Poljoprivrednici sa područja grada Živinica danas su svoje nezadovoljstvo iskazali protestnom vožnjom traktorima kroz grad jer su nezadovoljni raspodjelom 600 hiljada KM sredstava namijenjenih za proljetnu sjetvu. Oni traže da im se isplati po 200 KM po muznom grlu ističući da su ovim programom ograničeni na 1500 KM pomoći.

“Mi koji smo registrovani farmeri ograničeni smo na 1500 KM, dok fizička lica imaju postotak, međutim mi od tih 1500 nemamo ništa, ako nema ništa adekvatno da nam daju , od tih sredsatva ,koja su oni navodno izdvojili za nas poljoprivrednike, ne treba nam ni tih 1500 maraka, jer to nam nije nikakva pomoć i ništa nam to ne znači “kaže Aljić Suljo, farmer

“ Nas na području grada je 30 registrovanih obrtnika mi po 1500 ćemo uzeti to je 45 hiljada pitamo Gradsku upravu gdje će ostala sredstva” istakao je Suad Selić, farmer.

“Po nama ovo nije bilo ispravno. Imamo nagomilanih problema od niza godina, od prošle godine,korona, pa prošlogodišnja suša, prošle godine prinosi su umanjeni sigurno 30-40 posto i mi više ne možemo izdržati, ili ćemo gasiti proizvodnju ili ako nam ne pomognu, od prilike da nam niko neće pomoći, ovo je slabo”rekao je  Aljo Mevkić, farmer

Ovogodišnjom prijavom proizvodnje i ažuriranjem podataka broj muznih grla na području Živinica smanjen je za 300. Ukoliko se kako kažu farmeri nastavi ovakav odnos prema domaćoj proizvodnji bit će primorani zatvarati farme, jer trenutna otkupna cijena mlijeka je niska, a ukoliko bi tražili povećanje od mljekara ističu da bi došlo do raskidanja ugovora. Sadašnja otkupna cijena mlijeka je 50 do 65 feninga, a da bi im se isplatila proizvodnja, ta cijena bi trebala biti 1,30 – 1,40 KM.

Mi trenutno radimo za 1,5 KM po grlu znači ja radim za nekih 30- 40 Km dnevno , ja moja supruga, moj otac pa i moja djeca koja su još maloljetna” kaže Suad Selić , farmer.

“ Ovakvim poltikama i ovakvim programima podsticaja prema poljoprivrednim proizvođačima, samo možemo dovesti do nestanka stočarstva na području Živinica tj proizvodnje mlijeka, gdje će ovi ljudi gdje će njihove porodice to i mi sami ne znamo”, kaže Eldin Glibanović, predsjednik Grupacije mljekara TK.

Današanji protest nije kako kažu farmeri upućen samo gradskoj vlasti, već i kantonalnoj i federalnoj. S federalnog nivoa već sedam mjeseci nisu dobili ni jednu KM podsticaja, dok je sa kantonalnog nivoa, obećano da će im kao pomoć za proljetnu sjetvu biti isplaćeno po 200 KM po muznom grlu.

“ Trebali smo sada da imamo trenutno ta sredstva isplaćena da bi krenuli u sjetvu, međutim mi nemožemo krenuti ni do njive, a kamoli da krenemo sijati. A evo imamo isto apel na tuzlansko ministarstvo poljoprivrede i od njih imamo obećanje da će do 20 aprila mi ta sredstva imati na računima međutim tek su u obradi podataka i prikupljanja podatka da možemo predati za podsticaje “ističe Glibanović

“ Tražimo poomoć ovu koja nam se obećava od januara svi nešto obećavaju, kažu da treba da se sije što više da će biti godina teška ne samo za nas proizvođače nego za sve građane, ali evo niko ništa ne preduzima, svi obećajavu od januara, ali niko ništa ne daje” ,a kaže Merim Zenunović, farmer

Poljoprivrednici Grada živinica, dva sata su proveli ispred Gradske uprave očekivajući da im se neko obratiti u nadi dad će pronaći rješenje za problem koji su već naveli no nažalost, Gradska uprava ovog aputa nije imala sluha za rješavanje njihovog problema, što znači da su saglasni sa postojećim <programom raspodjele sredstava u iznosu od 600 hiljada KM. Poljoprivrednici kažu da će rješenje ovog problema tražiti na drugi način.

“Mi nastavljamo ovako idući ponedjeljak naši traktori naša mehanizacija je registrovana sada ćemo biti malo rigorozniji doći ćemo s priključcima, sa traktorima đubriva sa cisternama, i pokazat ćemo našim građanima da ovdje u našem gradu nešto ne štima” , poručio je Glibanović.

(RTV Slon)