Farma Milo Selo nakon požara: Desilo se šta se desilo, sada moramo dalje!

Ono što bih u svojoj nevolji pohvalio sve svoje kolege, uloženi su nadljudski napori da se spasi što se može spasiti, ali sretni smo da nije bilo ljudskih žrtava i nije bilo povrijeđenih u svemu tome. Mi smo imali strašan probelm da se što prije osposobi ponovo dio el energije i riješimo vodu jer jedan je problem kada se desi u klasičnoj industriji i riječ je o tome da smo morali spavašavat i životinje i zalihe.“, kazao je Melvudin Čeliković, direktor farme Milo Selo.

U gašenju požara i spasavanju svega što se spasiti može priskočila je i lokalna zajednica, Gradska uprava Lukavca i sve nadležne službe. Riječi podrške i drugu vrstu pomoći nudili su i građani, korisnici prepoznatljivih proizvoda Farme Milo selo. Naime, proizvodi od kozijeg mlijeka brzo su postali popularni u Tuzlanskom kantonu i šire, a požar se dogodio upravo u vrijeme Međunarodnog sajma turizma i ekologije „List“ u Lukavcu gdje su predstavnici Milog sela prezentovali svoju ponudu. Iako im je u požaru nanesena ogromna šteta, to ih nije obeshrabrilo da nastave sa radom, te su već 8. maja, dva dana nakon požara proizvodi, odnosno koziji sirevi farme Milo Selo osvojili vrijednu nagradu u Beogradu.

Kolege su se pripremale za regionalni sajam u Beogradu i bez obzira koliko im je i prvi put smo se pojavili na sajmu i osvojili srebrenu medalju. To nam govori da smo uspjeli napraviti vrhunske proizvode“, naglasio je Čeliković.

Međutim, za one koji ne znaju , proizvodnja sireva i proizvoda od kozijeg mlijeka je samo dio onoga čime se ova farma bavi na prostoru od preko 25 hektara.

Imamo pčelinjake i farmu, a sreća pa smo dobar dio životinja spasili. Imamo plasteničku proizvodnju, preradu mlijeka, predada sokova od voća i povrća i ono što je našoj najmlađoj populaciji najzanimljivije jeste izletište gdje su djeca provodili mnogo vremena“, dodaje Mevludin.

Da bi se prebrodila novonastala situacija, a na insistiranje brojnih prijatejla farme ali i građana pokrenuta je akcija kupovine određenih proizvoda na službenoj stranici Farme Milo Selo.

Iz Uprave farme pokazuju veliku zahvalnost svima koji su pomogli u nesreći, a u narednom poeriodu očekuju pomoć nadležnih na kantonalnom nivou kako bi se prebrodila kriza, obnovila farma, sačuvala radna mjesta za oko dvadesetak stalno zaposlenih i nekoliko sezonskih radnika i svih onih koji su vezani za ovaj projekat.

Nažalost desilo se šta se desilo, sada se moramo boriti dalje.“, zaključio je Melvudin Čeliković, direktor farme Milo Selo.

 

(RTV Slon)