EU o kandidatskom statusu BiH u oktobru ili decembru 2022

Evropska unija (EU) je potvrdila spremnost da Bosni i Hercegovini (BiH) dodijeli status kandidata za punopravno članstvo.

Države članice su pozvale Evropsku komisiju da izradi novi izvještaj o reformskom procesu u ovoj zapadnobalkanskoj državi, nakon čega bi EU bila spremna da razmotri mogućnost dodjeljivanja statusa kandidata, javlja Radio Slobodna Evropa.

“EU je spremna da BiH dodijeli status zemlje kandidata i u tom cilju poziva (Evropsku) Komisiju da bez odlaganja izvijesti Savjet EU o implementaciji 14 ključnih prioriteta navedenih u njenom mišljenju sa posebnom pažnjom na one koji predstavljaju značajan skup reformi kako bi se Evropski savjet vratio da odlučuje o ovom pitanju”, stoji u usvojenim zaključcima šefova država i vlada EU.

Oni su se okupili 23. juna u Briselu, a pitanje proširenja je centralno tokom ovog samita. Tokom samita donijeta je odluka o dodjeljivanju statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji. Dok iskorak u pitanju Sjeverne Makedonije i Albanije, nije postignut.

Na potezu Češka

Diplomatski izvori u Briselu su potvrdili da će se sarajevskom kandidaturom pozabaviti češko predsjedništvo koje će imati mandat od 1. jula do 31. decembra ove godine.

Ovi izvori su takođe potvrdili da očekuju relativno brzu reakciju Evropske komisije kako bi se pitanjem kandidatskog statusa za BiH, evropski lideri pozabavili i po mogućnosti odlučivali najranije na redovnom samitu koji će biti održan u oktobru, a najkasnije na decembarskom okupljanju šefova država i vlada EU.