EU: 651.000 vakcina za Zapadni Balkan, BiH 214.000 doza

Austrija je potvrdila da EU planira da od maja do avgusta distribuiše 651.000 doza Pfizer i BionTech vakcine protiv virusa korona u šest zemalja Zapadnog Balkana, a od tog broja Bosni i Hercegovini je namijenjeno 214.000 doza.

“Ovom inicijativom pokazujemo da ne želimo da region Zapadnog Balkana zaostaje za Evropskom unijom”, rekao je austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Evropska komisija je u januaru iznijela plan mehanizma za podjelu vakcina, a Austrija je potvrdila da će biti koordinator te pomoći za Zapadni Balkan, i da će ovu raspodjelu možda pratiti i neke naredne.

Austrijski ministar je rekao i da je vrijednost isporuke 11 miliona evra i da će vakcine biti plaćene iz fondova pomoći EU zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u Uniji.

“Ovo nema apsolutno nikakve veze sa obezbeđivanjem vakcina za Austriju ili druge države EU”, rekao je Šalenberg, čija se vlada suočava sa sve većim javnim nezadovljstvom zbog sporog tempa vakcinacije.

Potvrđeno je i da će se vakcine distribuirati od početka maja i da će Bosna i Hercegovina dobiti 214.000 doza, a zatim slijede Albanija sa 145.000 i Sjeverna Makedonija sa 119.000, dok je za Srbiju namijenjeo 36.000.

Rojters navodi da Srbija ima jednu od najviših stopa vakcinacije u Evropi, ali da se u četiri druge zemlje bivše Jugoslavije i Albaniji koje nisu članice EU imunizacija dosta sporije odvija, a da je u Bosni i Hercegovini nedostatak vakcina izazvao ulične proteste nezadovoljnih građana.