Ešef Kovačević najavljuje treću knjigu kojom će pomjeriti vlastite granice poezije

Ešef Kovačević iz Srebrenika je 21-godišnjak koji od djetinjstva gaji veliku ljubav prema poeziji. Ešef je, kako kaže, poeziju prepoznao kao svoj životni poziv te još u osnovnoj školi odlučio da stvara književnost. Iako su to u početku bile dječije pjesme, vremenom se Ešefov talenat nadograđivao pa je nastavio sa pisanjem pjesama o ozbiljnijim temama. U srednjoj školi profesori su prepoznali njegov talenat i odlučili da mu pomognu u ostvarenju njegovog sna. Ubrzo je napravljen projekat i nakon pronalaska sponzora, 2016. godine je objavljena zbirka poezije pod nazivom „Talasi duše“ sa još nekoliko autora, na čelu sa Ešefom. Teme kojima se ovaj kreativni 21-godišnjak najviše bavi su ljubav, život, samopouzdanje, ljudske vrijednosti, savremena dešavanja, rodoljubive pjesme..

„Svi mi još kao djeca osjetimo neku privlačnost i ljubav za određeni posao, hobi ili talenat.“ – kaže Ešef za Glas TK. „Mene je ljubav odvela do poezije. Što se tiče inspiracije, to je nešto čudno i neopisivo. Kada se radi o poeziji, inspiracija se najviše crpi čitanjem, svakodnevnim razgovorima, prirodom, dešavanjima u svijetu, istinitim pričama.. Odnosno, sve me na svijetu inspiriše u određenoj mjeri.“ – dodaje on.

Po završetku srednje škole, Ešef donosi odluku da objavi samostalnu zbirku poezije. Pripremanje materijala i štampanje je trajalo oko mjesec dana. Mladi Srebreničanin je radio bez pomoći jer je imao viziju kako želi da sve izgleda u konačnici. Knjiga je objavljena 2019. godine i nosi simboličan naziv, „Pečat života“.

„Danas sam jako zahvalan svima koji su mi pomagali i koji su vjerovali u mene, jer je uvijek potrebna podrška. Kada je u pitanju moja poezija, trudim se da donesem nešto posebno, koristim posebne riječi i opisujem emocije i život kroz stilske figure, na meni svojstven način. Mnogi se pronađu u nekim od mojih tekstova što je pokazatelj kvalitete rada“ – rekao je Ešef.

Knjiga “Pečat života” promovisana je u Srebreniku i Gradačcu. Narednu knjigu Ešef planira izdati ove ili naredne godine. Radi se o zbirci koja će obuhvatati razne teme i opisivati savremeni život i savremene ljude. Kako nam kaže, ovom knjigom će pomjeriti vlastite granice poezije. Iako naziv knjige nije htio otkriti, mladi poeta naglašava da će biti nešto spektakularno.

„Smatram da će to biti savršen spoj mladosti i istančanog ukusa za umjetnost. Mogu se pohvaliti brojnim diplomama, nagradama sa književnih konkursa i generalno velikim uspjehom u poeziji ukoliko uzmemo u obzir moje godine. Za svoje snove moramo imati veliku želju i volju da to postignemo. Trebamo iskoristiti život kao jedinstvenu šansu da uspijemo, da postanemo ljudi i da ostanemo upamćeni i poslije života. Moja definicija života iz jedne pjesme glasi “Život je sve, samo ne obična pustolovina i stalno prebijanje noći i dana“ – poručio je Ešef za kraj razgovora.

Dejla Bajrić