EPOHA: Mladi vanredno zaradili preko 7 miliona KM

Udruženje Euro pokret organizovanja humanih aktivnosti /EPOHA/ Tuzla, sa sjedištem u Mejdanu, uspješno realizuje projekte pomoći pri zapošljavanju studenata u Njmečkoj.Nova grupa spreman je za polazak u srijedu, 30.januara.

Već je peta godina od kada EPOHA posreduje u zapošljavanju mladih u Njemačkoj, a više o tome od predsjednika ovog udruženja Samida Đulovića:

“Upravo smo održali posljednji čas edukacije studentima koji sutra kreću na rad u trajanju od dva mjeseca u Njemačkoj.Na rad polazi 70 studenata, kojima je ovo prilika da zarade mjesečno hiljadu Eura, s tim da imaju tamo besplatan smještaj i hranu. Pored toga oni će posjetiti i raditi u 20 do 30 gradova gdje postoje marketi u kojima će raditi. Ovdje imamo dobre uslove za edukaciju u našem prostoru u Sportsko privrednom i kulturnom centru Mejdan, gdje postoje uslovi slični marketima Njemačke, tako da se odmah mogu uklopiti i raditi.U našoj ekipi imamo i profesora njemačkog jeika Benjamina Hakića, tako da studenti nemaju jezičke barijere.Osim studenata s područja našeg TK i šire u BiH, aktivnosti smo proširili na region, tako da imamo studente iz Hrvatske, Makedonije i Srbije, te polagano prerastamo u udruženje regionalnog značaja. Osim Njemačke razvijamo saradnju i sa drugim zemljama, kao što su Holandija i zemlje Beneluksa”, objašnjava nam Đulović.

Projekt menadžer Udruženja EPOHA Sabahudin Poljić ističe da sve potrebne papire uredno sređuje ovo udruženje, na studntima je samo da se dobro educiraju i odrade poslove u skladu s dogovorom i potpisanim ugovorima.Novina je i to da se od nedavno mlada radna snaga nudi i poslodavcima s područja BiH.

“Na osnovu dugogodišnjeg iskustva, uz pripremne procese kroz koje mladi prolaze, naši članovi mogu zadovoljiti potrebe poslodavaca. Generalno kazano, pozivamo sve nezaposlene, bez obzira na godine i zanimanje, da nam se obrate, da dobiju više informacija i pridruže se realizaciji naših projekata, koji su od životne važnosti”, objašnjava nam Poljić.

Zanimljivo je istaći da su za proteklih pet godina u BiH stigle velike svote novca na osnovu studentskog rada na određeno u Njemačkoj, o čemu predsjednik Samid Đulović kaže:

“Do sada su studenti zaradili i donijeli u BiH preko 7 miliona KM, a ističem da novci nisu jedino što mladi dobiju tokom svog dvomjesečnog rada.Imamo 30 međusobno čvrstih veza među mladima, od kojih su 4 potpisali bračne zajednice, koje su nam već podarile dvije bebe, tako da i to ima svojih prednosti, jer se među velikim brojem mladih pronađu simpatije, što nas posebno raduje”.

I na kraju, sutrašnjim putnicima za Njemačku želimo puno sreće, osim zarade- i novih ljubavi, a za više informacija pogledajte web stranicu:www.b2b-epoha.com

(zivinice.ba)