Epidemiološka situacija na području TK i dalje nepovoljna

U posljednjih sedam dana ukupno je 2.649 pozitivnih slučajeva u Tuzlanskom kantonu, a porast broja novooboljelih, odnosno udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih i blaža klinička slika ukazuju da je novi omikron soj postao dominantan. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo TK epidemiološka situacija i dalje je nepovoljna.

Broj novooboljelih, dnevno registrovanih slučajeva na području TK je jako visok, najviši od početka pandemije. Udio pozitivnih u odnosu na ukupan broj testiranih je evo u posljednjih nekoliko dana konstantno preko 50 posto. Mi smo u zadnjih sedam dana na području TK imali oko 2700 pozitivnih slučajeva”, kazao je Božo Jurić, ministar zdravstva Tuzlanskog kantona.

Iako je za omikron soj virusa karakteristična blaža klinička slika, smrtnost uzrokovana posljedicama korona virusa u Tuzlanskom kantonu i dalje je velika, što itekako izaziva zabrinutost i potrebu za dodatanim mjerama opreza kada je u pitanju starija populacija, hronični bolesnici i druge rizične kategorije stanovništva.

Prema današnjim podacima imamo 115 hospitaliziranih od kojih je osam na mehaničkoj ventilaciji. Nažalost, imamo još uvijek veliki broj smrtnih ishoda kada je u pitanju COVID-19 na području Tuzlanskog kantona. U posljednjih sedam dana imali smo 23 smrtna ishoda. U suštini TK se bitno ne razlikuje kada je u pitanju epidemiološka situacija u odnosu na Federaciju, u odnosu na ostatak Bosne i Hercegovine i regiona u cjelini”, navodi ministar zdravstva TK Božo Jurić.

Sa velikim brojem zaraženih ponovo svjedočimo prizorima velikih redova ispred zdravstvenih ustanova u kojima građani čekaju na PCR testiranje, koje je u ovom momentu jedini priznati način potvrde korona infekcije i uslov za otvaranje bolovanja.

Ponovo se aktueliziraju pitanja s početka pandemije: Kako stupiti u kontakt sa ljekarima kada su telefoni konstantno zauzeti, od kada teče izolacija i slično. Iz tog razloga u narednom periodu Krizni štab Tuzlanskog kantona razmatrat će i ponovno uvođenje testiranja u dane vikenda.

Tako da moramo u narednom periodu razmisliti o pojačanju kapaciteta kada je u pitanju testiranje, ali ja moram pozvati stanovništvo da iskoriste mogućnost da se vakciniše, jer su daleko manji redovi ispred punktova za vakcinaciju u odnosu na punktove za testiranje, ističe Jurić.

Vakcinacija i dosljedno provođenje postojećih preporuka, posebno kada su u pitanju mjesta većih okupljanja i tržni centri, najefikasnije su mjere koje dugoročno mogu dovesti do poboljšanja epidemiološke situacije, no trenutno su i jedno i drugo u Tuzlanskom kantonu daleko ispod očekivanog.