Eksterna matura u Tuzlanskom kantonu

Eksterna matura u osnovnim školama Tuzlanskog kantona je okončana i rezultati će biti poznati u narednim danima. Uskoro slijedi i testiranje znanja srednjoškolaca. Proteklih godina podaci su ukazali da je znanje učenika ispod prosjeka.

 

Cilj ekskterne mature učenika završnih razreda osnovnih i srednjih škola je rangiranje kandidata za upis u dalje školovanje, ali i identificiranje nedostataka i stalno poboljšanje kvaliteta rada u školama.

 

“Mi pokušavamo svake godine poslati svim školama na uvid rezultate sa analizama koje smo mi uradili, pokušavajući dati naznaku školama na koji način popraviti svoj dio.” Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona.

 

Međutim, koliko se to sprovodi u praksi? Rezultati iz prethodnih godina ukazuju da znanje nije na zavidnom nivou, nerijetko i ispod prosjeka za pojedine predmete. Razlozi su brojni, kažu nadležni, a nastavno osoblje smatra da je korištenje tehnoloških dostignuća ključno.

 

“Treba raditi na tome da se izmijene nastavni planovi i programi, da se prilagode savremenim tokovima, potrebama tržišta rada i da znanje bude usmjereno na jedno funkcionalno znanje koje će učenici primijeniti nakon završenog obrazovanja.”