Eksperti SZO: Sve manje šanse da se otkrije porijeklo virusa korona

Međunarodni naučnici koje je SZO poslala u Kinu da istraži porijeklo korona virusa, izjavili su da je istraga u zastoju i da se šansa da se riješi misterija “brzo smanjuje”, javlja AP.

U međuvremenu, izvještaj američke obavještajne službe koji je zatražio predsjednik SAD Džozef Bajden, dao je nepotpun zaključak o porijeklu virusa, uključujući i teoriju da je virus prešao sa životinje na čoveka ili da je “iscurio” iz kineske laboratorije, objavio je “Vašington post” u srijedu.

U komentaru objavljenom u časopisu “Nejčr”, SZO eksperti kažu da je istraživanje o porijeklu virusa “ključna prekretnica” koja zahtijeva hitnu saradnju, ali je umjesto toga, sve stalo.

Oni su naglasili da su kineski zvaničnici i dalje nevoljni da dijele podatke, navodeći kao razlog zaštitu prava pacijenata.

Ranije ove godine, SZO je poslao tim u Vuhan, gdje je zvanično zabilježen prvi slučaj virusa korona u decembru 2019. godine, kako bi istražili kako je sve počelo.

U analizi objavljenoj u martu, SZO je zaključio da je virus najvjerovatnije prešao sa životinja na ljude i vjerovatnoću da je došlo do “curenja” iz laboratorije nazvala “izuzetno malom”.