“Ekopak“ iz Sarajeva prvi u BiH pokrenuo projekat „Upravljanje staklenom ambalažom na zapadnom Balkanu“

Piše: Duška Rebić


U Bosni i Hercegovini, Srbiji i Makedoniji pokrenut je projekat „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“, koji je još uvijek daleko od nivoa količine reciklirane staklene ambalaže koji propisuje Evropska unija. Razlozi za to su nepoznavanja benefita recikliranja i nedovoljan broj kontejnera za odlaganje staklene ambalaže. Upravo zbog toga većina korištene staklene ambalaže završi u deponijama ili ilegalnim odlagalištima gdje staklu treba više od 5.000 godina da se razgradi.
Prvi operater sistema upravljanja ambalažom u BiH Je „Ekopak“ iz Sarajeva koji je u saradnji sa Njemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju, Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj „Naled“ iz Srbije, Asocijacijom za ekonomski razvoj Hercegovine REDAH, operaterom sistema „Sekopak“ iz Srbije, „Pakomam“ iz Sjeverne Makedonije i Zajednice jedinica lokalne samouprave ZELS, pokrenuo regionalni projekat „Upravljanje staklenom ambalažom na zapadnom Balkanu“.
Projekat se sprovodi u BiH, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji s ciljem da se poveća količina prikupljene reciklirane staklene ambalaže, uz postavljanje novih kontejnera.
Kako je izjavila direktorica „Ekopaka“ Amela Hrbat, u zemljama Zapadnog Balkana ne postoji tradicija prikupljanja i reciklaže staklene ambalaže, zbog nedovoljnih kapaciteta za prikupljanje i visokih troškova transporta za reciklažu.

“Ekopak od 2013.godine radi na razvoju sistema upravljanja ambalažnim otpadom u našoj zemlji, u okviru kojeg je pokrenuto i prikupljanje staklenog amabalažnog otpada . Postigli smo odgovarajući stepen raciklaže, prostora za unapređenje ima, te smo se rado priključili ovom regionalnom projektu. Jedan od ciljeva projekta je da se u pilot općinama u sve tri države stopa prikupljene staklene ambalaže poveća za 20%. U pitanju su Niš i Sombor u Srbiji, Štip i Ilinden u Sjevernoj Makedoniji , Bihać i Novi Travnik u BiH.” – kazala je direktorica Amela Hrbat.

Amela Hrbat


Reciklaža jedne tone stakla štedi oko 40% energije i 50% vode potrebne za proizvodnju nove staklene ambalaže a zagađenje vazduha se smanjuje za oko 20%. Reciklažom jedne staklene flaše uštedi se energije dovoljno da sijalica od 100w svjetli 4h, ističu iz Ekopaka.
Projekat „Ekopaka“ se sprovodi u okviru programa razvojne saradnje sa privatnim Sektorom-develo PPP.de  koji finansira Njemačko Savezno Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj.