Eko -ronalička grupa invalida Lukavac dobila novu opremu

Zahvaljujući sredstvima Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, namijenjenih udruženjima osoba sa invaliditetom, nabavljeno je šest ronilačkih boca i tri regulatora dobave zraka.

 

Oprema je kupljena za potrebe učešća na međunarodnim takmičenjima, ali i obuke osoba sa invaliditetom za napredne ronilačke kategorije.

„Ronilačka oprema je veoma skupa, većina Javnih poziva za finansiranje projekata odobrava do 10% od sredstava za nabavku opreme. Uzevši u obzir da su to sredstva od 2.000 KM do 4.000 KM, a da recimo jedna ronilačka boca košta oko 750 KM, onda znate kako je teško istu nabaviti. Posebno je važno da smo nabavili regulatore dobave zraka namijenjene za hladnu vodu. Na jezeru Kop Šićki Brod na dubini od 20 metara temperatura vode je konstatno ispod 6°C i dešavalo se da nam regulatori dobave zraka zalede. Ova oprema nam daje veći stepen sigurnosti tokom obuke, ali i prilikom akcija potrage i spašavanja, koje se nerijetko vrše tokom hladnijih zimskih mjeseci“, kazao je Bilal Šarić, predsjednik Eko-ronilačke grupe invalida.