Džin iz Rumunije: S 12 godina prerastao oca, sada ima 231 centimetar

Visok je isto i koliko jedini rumunski NBA igrač u historiji, nevjerovatnih 231 centimetara, a i cilj mu je isti – da jednog dana zaigra u najjačoj ligi svijeta.

Robert Bobročki, Bob, kako ga zovu saigrači na Institutu Spire u Ohaju, rođen je 17. jula 2000. godine u Aradu, da bi već s osam godina privukao pažnju šire javnosti na sebe kada je već tada prerastao majku Brunhildu (188) – inače bivšu odbojkašicu i rukometašicu – dok je s napunih dvanaest bio iste visine kao otac Zigmond (218), koji se takođe profesionalno bavio košarkom.

Tokom većeg dijela života bio je podvrgavan ispitivanja i medicinskim testiranjima, pošto se sumnjalo da pati od hormonskog poremećaja, ali se na kraju ipak ispostavilo da je za njegovu visinu prosto zaslužna genetika.

Po dolasku u Ohajo, poslije kratke epizode u italijanskoj amaterskoj ekipi Stela Azura, postao je zvezda i prije nego što je odigrao svoj prvi meč za ovu srednju školu, dok se rijetko dešavalo da uopće uspije da prođe kampusom ili ulicom, a da ga na desetine prolaznika zamoli za autogram.

S druge strane, odbija da se slika sa obožavaocima jer, kako kaže, “ne želi da bude trofej na njihovom Facebooku ili Instagramu”.

U januaru prošle godine preselio se u obližnju akademiju Grand River, ali i dalje ima velikih problema s motorikom, odnosno nemogućnosti da nabaci dovoljan broj kilograma kako bi mogao da ‘isprati’ svoju visinu.

Rumuni se nadaju da bi mogli dobiti novu NBA zvijezdu, međutim – čini se da bi Robert mogao biti samo još jedan u nizu igrača koji su pažnju svjetske javnost na sebe privukli svojom visinom, prije nego što ipak prihvate činjenicu da nemaju potrebne kvalitete za košarku na najviše nivou, prenose Nezavisne.

(Nezavisne.com)