Džaferović: Retorika o etničkom prekrajanju granica je retorika prošlih stoljeća

Retorika o etničkom prekrajanju granica je retorika prošlih stoljeća. Geostrateška konfiguracija regiona je završena i neće biti novih granica i novih država na zapadnom Balkanu, poručio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u intervjuu za srbijanski list “Danas”.

Džaferović je naglasio da saradnja u regionu uz međusobno poštivanje i uvažavanje ne smije da ima alternativu te da je strateško opredjeljenje regije integracija u EU i NATO.

– Mislim da taj proces može relaksirati odnose i dati sigurnost i bolji životni ambijent za građane. Zemlje zapadnog Balkana trebaju međusobno sarađivati, poštujući se uzajamno – kazao je.

Džaferović je istakao da se otvorena pitanja rješavati razgovorom i dogovorom.

– Tamo gdje nema dogovora treba primjenjivati međunarodno pravo. Naši narodi žive u svim državama regije, što je jako važna činjenica – istakao je Džaferović.

Na pitanje treba li sintagmu ‘srpski svet’ ozbiljno shvatati, Džaferović je odgovorio potvrdno.

– Naravno, jer to je, onako kako se predstavlja od zvaničnika Srbije, samo drugi naziv za Veliku Srbiju. Drugačije se ne mogu i ne smiju shvatiti izjave zvaničnika Srbije kada kažu da je to objedinjavanje ili ujedinjavanje srpskog naroda i u političkom, i u državnom smislu. To je opasna poruka, koja predstavlja nastavak retorike o Velikoj Srbiji, odnosno Miloševićev vokabular o ‘svim Srbima u jednoj državi’ – istakao je Džaferović.

Kometirajući ‘oproštajnu turneju’ njemačke kancelarke Angele Merkel, koja je za svoju posjetu zapadnom Balkanu odabrala Beograd i Tiranu, Džaferović je kazao da je uradila mnogo za region zapadnog Balkana.

– Izuzetno značajnim smatram što je spriječila pokušaje razmjene teritorija i prekrajanja granica. Ukoliko će njena posjeta doprinijeti očuvanju kredibilne evropske perspektive za Tiranu i sve druge država regije, s jedne strane, te doprinijeti smirenju sve većih tenzija između Srbije i njoj susjednih država, kojima svjedočimo proteklih dana, onda će posjeta imati svoj puni smisao – zaključio je Džaferović, javlja Fena.