DW: Svijet zavisi od vakcina iz Indije

Indija je teško pogođena pandemijom i jedini izlaz vidi u brzoj vakcinaciji milijardu stanovnika, pa tamošnje kompanije prave vakcine prije svega za domaće tržište, a to će se osjetiti širom svijeta, piše DW.

Kako se ocjenjuje u komentaru, kada je riječ o vakcinama, nije pretjerano reći da svijet zavisi od Indije, pošto indijske farmaceutske kompanije pokrivaju više od 50 odsto svjetske potrebe za raznim vakcinama.

Proizvođači poput Indijskog instituta za serume (SII) opskrbljavaju zemlje u razvoju pristupačnim vakcinama protiv korone, ali sada su vlasti, pošto je sama Indija teško pogođena epidemijom, ograničile izvoz.

“Trenutno se fokusiramo na proizvodnju Kovišilda za sopstvenu zemlju, to je hitno”, rekli su u kompaniji za DW.

Kovišild je tržišni naziv za vakcinu AstraZenece u Indiji.

Indijski institut za serume pravi vakcine protiv difterije, tetanusa, hepatitisa B, malih boginja, velikog kašlja, zauški i rubeole. U 170 zemalja isporučuje oko 1,5 milijardi vakcina godišnje po povoljnim cenama. Procenjuje se da oko dve trećine dece na svetu primi barem jednu vakcinu koju napravi SII.

Drugi veliki proizvođač je Barat Bajontek koji pravi domaću vakcinu protiv korone nazvanu Kovaksin. Ta firma ima 145 patenata i pravi vakcine protiv hepatitsa B i rotavirusa.

Sedam velikih indijskih proizvođača ukupno može da napravi 8,2 milijarde raznih vakcina godišnje.

Stručnjaci kažu da su indijske vlasti propustile priliku da rano opredijele neke od tih kapaciteta za proizvodnju dodatnih vakcina protiv korone.

“Bićemo osuđeni da ponavljamo iste greške ukoliko ne naučimo iz ove krize”, izjavio je Džejkob Džon, virusolog koji je ranije radio na Hrišćanskom medicinskom koledžu u Tamil Nadu.

On smatra da je potrebno raditi na združenoj javno-privatnoj platformi i zaboraviti na finansijsko takmičenje tokom ovakvih vremena.

“Na kocki je reputacija Indije kao kraljevstva vakcina“, dodao je Džon.

Nekoliko velikih javnih organizacija sposobnih da prave vakcine nedavno su ostale bez licence u Indiji. Četiri državne farmaceutske kompanije imaju dozvolu da proizvode kovid vakcine tek od prošlog mjeseca, a direktor jedne od njih je novinarima rekao da će im trebati godinu dana da uopšte krenu u proizvodnju.

Bez lijekova i vakcina iz Indije mnogi dijelovi svijeta ne bi sebi mogli da priušte skupe zapadne proizvode.

“S obzirom na pritisak lidera EU da se vakcine proizvode u njihovim zemljama, tržište bi ubuduće moglo da postane zasićenije”, kaže Gautam Menon, profesor biologije na Univerzitetu Ašoka.

On smatra da će Indiji tu pomoći sposobnost da proizvodi vakcine jeftino.