Dvodnevni skup otorinolaringologa u Tuzli

Klinika za bolesti uha, grla i nosa UKC-a Tuzla je u sklopu “Tuzlanske ORL škole” organizovala dvodnevni skup pod nazivom “Tinitus i smanjena tolerancija zvuka, trenutni status i budući trendovi”.

Tinitus je šum u ušima. Od njega pati 10 do 15 posto stanovništva. Opisuje se kao zujanje, zvonjava, hukanje, zviždanje ili siktanje, a ponekad je raznolik i složen. Na jedanaestoj tuzlanskoj ORL školi predavanje je održao utemeljitelj svjetski priznate terapije tinitusa, profesor Pawel Jastrebof.

– Razmjena iskustva iz različitih zemalja o znanju i iskustvu u liječenju i pružanju pomoći pacijentima sa tinitusom je veoma važna i može pomoći stotinama ljudi – ističe prof. Jastreboff.

Načelnik Klinike za bolesti uha, grla i nosa UKC Tuzla prof.dr. Fuad Brkić smatra da je ovo veoma uspješan događaj koji UKC Tuzla organizira i nada se da će pacijenti od toga imati velike koristi u skorijoj budućnosti.

– Za ovu vrstu terapije nisu potrebni specifični i skupi aparati nego se u principu radi o znanju ljekara koji žele to da rade, treningu, praktičnoj primjeni i saradnji s pacijentima – kazao je  prof. Brkić.

Saradnja liječnika Klinike za bolesti uha, grla i nosa UKC-a Tuzla sa kolegama u regiji, ogleda se i u činjenici da je prva operacija ugradnje umjetne pužnice u BiH izvedena u ovom centru, zajedno sa liječnicima Kliničko-bolničkog centra “Sestre milosrdnice” iz Zagreba.

– Do danas je Tuzla napravila 51 kohlearni implant što je vrlo veliki uspjeh jer za ovakvu regiju mi se borimo i za nekoliko komada a imati iza sebe 51 kohlearni implant zaista je veliki uspjeh – kazao je otorinolaringolog Robert Trotić.

Do sada je na tuzlanskoj ORL školi predavanja održalo 45 stručnjaka iz svijeta i 20 stručnjaka iz BiH.

(nezavisni)