Državljanstva BiH odreklo se 93.317 osoba

U posljednjih 25 godina državljanstva Bosne i Hercegovine odreklo se 93.317 osoba, a državljanstvo naše zemlje najviše su tražili državljani Hrvatske, Turske, Sirije i Egipta.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, samo u ovoj godini ispis iz bh. državljanstva zatražilo je 2.802 osoba.

S druge strane, u posljednjih pet godina obrađen je 9.441 predmet naknadnog upisa koji podrazumijeva upis činjenice već stečenog državljanstva BiH po osnovu podrijetla, tj. prebivališta na dan 6. travnja 1992. godine.

Kako navode iz Ministarstva, od početka ove godine do danas obrađen je 2.021 predmet naknadnog upisa.

U istom razdoblju, kad je u pitanju postupak naturalizacije stranih državljana, date su 93 suglasnosti na prijem u državljanstvo Bosne i Hercegovine, dok je u posljednjih pet godina, točnije od 1. siječnja 2017. do danas dato 480 suglasnosti.

Iz spomenutog ministarstva ističu kako se u tim postupcima najčešće radi o državljanima Hrvatske, Turske, Sirije, Egipta, Ruske Federacije, Makedonije.

Ministarstvo civilnih poslova BiH ne raspolaže s podacima o tome koliko bh. državljana ima dvojno državljanstvo s obzirom na to da veliki broj država ne traži odricanje od državljanstva prilikom prijema.

Izvor/ Fena