Država taji koliko ima štediša: U BiH živi oko 100 multimilionera

Na računima u bankama u BiH štednja stanovništva dostigla je historijski maksimum od čak 11,2 milijarde KM, ali nadležne institucije kao zmija noge kriju podatak o broju štediša.

Podaci Agencije za osiguranje depozita BiH pokazuju da ukupan broj deponenata u svim bankama iznosi 2,8 miliona.

– Riječ je o zbirnom pregledu, gdje se u ukupnom broju jedan deponent može naći i 23 puta, zbog sistema osiguranja po deponentu po banci članici – objašnjavaju u ovoj agenciji.

U Agenciji za osiguranje depozita BiH dodaju da 2,74 miliona deponenata ima štednju do 50.000, a 41.408 njih preko ovog iznosa, piše Blic.

– Trenutno osigurani depozit iznosi 50.000 KM, zajedno sa obračunatom, odnosno pripadajućom kamatom po deponentu po banci članici. Krajem septembra ove godine ukupna štednja građana iznosila je 11,2 milijarde KM, a riječ je o svim deponovanim sredstvima građana kod banaka članica zajedno sa pripadajućom kamatom – kažu u ovoj agenciji u kojoj, međutim, nismo uspjeli da saznamo koliko građana raspolaže kolikom štednjom.

Međutim, nekoliko istraživanja pokazalo je da u BiH živi oko 100 multimilionera, čije bogatstvo vrijedi nešto više od 10 milijardi KM.

U tu kategoriju, prema međunarodnim standardima i metodologijama, spada svaki pojedinac čije bogatstvo premašuje iznos od 30 miliona dolara.

S druge strane, u BiH živi i 525 milionera, a riječ je o stanovnicima koji na svojim računima u komercijalnim bankama u BiH imaju po milion KM i više.

Bez obzira na krizu i činjenicu da dobar dio stanovništva živi prilično teško, štednja stanovništva u BiH iz godine u godinu bilježi porast. Tako su, u odnosu na prošlu godinu, građanu uštedjeli 950 miliona KM više.

(Fokus.ba)