Dr. Semir Osmanagić počasni član BANUK-a

U posjeti parku ,,Ravne 2” u Visokom i osnivaču Fondacije i pronalazaču bosanskih piramida dr. Semiru Osmanagiću, interesovali smo se šta se novo događa u ovom ,, bosanskom čudu” za koje se već zna u cijelom svijetu. Susretu je prisustvovao i urednik novina ,,Kultur & Media” iz Švedske Alija Kadrić koji već petnaestak godina prate sve što se dešava u ,,Arheološkom parku Bosanska piramida Sunca” i o tome izvještavaju čitaoce diljem Skandinavije, pa i dalje. Domaćin dr. Semir Osmanagić nas je proveo raznim lokacijama i objasnio kompletan istorijat Bosanske doline piramida , od otkrića piramida i tunela, do današnjih dana.Istakao je da je u organizaciji Fodacije ,,Arheološki park Bosanska piramida Sunca” i Privrednog društva ,,Bosanske piramide”d.o.o. asfaltirano preko kilometar puteva a cijelom dužinom urađen je i zid, čime se povećava kapacitet raspoloživih mjesta za posjetioce, kao i najave novih ulaganja. U Regionalnom teniskom centru Fondacije koji je prošle godine otvorio Novak Đoković, nalaze se idealni uslovi za pripreme i treninge. Prahistorijski podzemni kompleks tunela Ravne je najposjećenija turistička lokacija u Visokom i cijelom ZDK, na što je domaćin posebno ponosan.

Na svečanosti koja je održana 03.09.2023. godine, dr. Semiru Osmanagiću je dodijeljena Povelja počasnog člana Bosanske akademije nauka i umjetnosti ,,Kulin ban” koju mu je uručio predsjednik BANUK-a Suad Kurtčehajić. Zahvaljujući na dodijeljenoj nagradi dr. Semir Osmanagić je istakao:

-Mjesto na kome se nalazimo je nekada bilo močvara a mi smo dokazali da bez ijedne marke državne pomoći, snaga, ideja i vizija mogu da mijenjaju svijet. Često se žalimo na državu a zapravo umjesto da se oslanjamo na nju. Treba da razmišljamo kako mi možemo da mijenjamo sebe i svijet oko nas. Naša zemlja se nalazi u trenucima kada je suočena s brojnim izazovima, u vremenu kada umjesto tenzija trebamo raditi na saradnji, osobito s našim komšijama jer je budućnost našeg regiona u saradnji, miru i prijateljstvu. Ovaj park je dokaz nediskriminacije. Dolaze nam ljudi iz cijelog regiona i svih krajeva svijeta, dolaze rado i odlaze vedri i nasmijani, ponosni što ovakva lokacija postoji u svijetu.To je svrha života, da smo ispunjeni, zadovoljni, da vibriramo najvišim vibracijama ljubavi a ne nasilja, ljubomore, zavisti i mržnje.

Zbog ogromnog truda, rada,znanja i uložene energije u stvaranju ,,Arheološkog parka Bosanska piramida Sunca”, te otkrivanju i stvaranju jedne ovakve svjetski priznate lokacije u turističkoj ponudi naše zemlje, smatramo da potpuno zasluženo ova Povelja ide u ruke velikom vizionaru dr. Semiru Osmanagiću.

Suad Krajnović