Dogovoreno povećanje penzija u FBiH za 11,1%

Predstavnici Federalne vlade  su podržali zahtjev Saveza udruženja penzionera FBiH za povećanje penzija. Na sastanku održanom u Sarajevu dogovoreno je povećanje za 11, 1 %. Ukoliko  bude usvojen Budžet FBiH januarske penzije bi mogle biti uvećane. Isplata  zavisi od odluke oba doma Parlamenta Federacije BiH.

Iz Vlade FBiH podsjetili su da su u aprilu i junu ove godine penzije povećane za ukupno 11 posto, a od isplate novembarskih penzija za primaoce najnižih penzija krenulo je i treće ovogodišnje povećanje za još pet posto. Uzimajući u obzir posljedice inflacije kako penzioneri ne bi čekali usklađivanje do 15. aprila omogućeno je povećanje od januara, a ukoliko u aprilu bude određen veći iznos biće retroaktivno isplaćen, saopšteno je iz Vlade FBiH.

S obzirom na to da je dogovor postignut, protesti penzionera najavljeni za 28. decembar ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu su odgođeni. Iz Saveza udruženja penzionera FBiH su rekli da će pažnju i pritisak usmjeriti na Predstavnički dom i Dom naroda da ispune zakonsku obavezu o usvoje Budžet kako bi penzije mogle biti povećane.