Dodik: Monstrum-država NDH se hranila na srpskoj krvi

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u Beogradu povodom Dana pobjede nad fašizmom da srpski narod treba da obilježi pobjedu, jer se to ne smije prepustiti onima koji hoće da vrše reviziju svega što je bilo.

“Ali isto tako, mi moramo konačno da dopunimo našu istoriju pobjeda i činjenicom da su Srbi imali dvije savezničke vojske u toku Drugog svjetskog rata, Otadžbinsku vojsku i Narodno oslobodilačku vojsku”, rekao je Dodik, dodajući da su one zajednički spasavale pilote savezničke avijacije.

Dodik je rekao da NDH nikada nije bila takozvana, nego vrlo ozbiljna u namjeri da uništi Srbe, trećinu prekrsti, trećinu raseli, a trećinu pobije.

“Ta monstrum-država se hranila na srpskoj krvi i sve dok je bilo onih koje je mogla da ubije bilo gdje, ona je i postojala”, rekao je Dodik, te dodao da se zato desilo da je Jasnovac postojao još pet mjeseci nakon oslobađanja Beograda i uspješno likvidirao preostale Srbe, dok se samo mali dio spasao probojem iz logora, da bi mogli da svjedoče o realizaciji monsturoznog plana da Srba nema.

On je podsjetio na susret na početku rata 6. juna poglavnika NDH Ante Pavelića i šefa nacističke NJemačke Adolfa Hitlera, koji je Paveliću rekao da ne smije biti tolerantan prema Srbima, jer neće imati državu i da mora narednih 50 godina netolerancijom da omogući da Srba tamo nema.

Dodik je rekao da se tih 50 godina navršilo 90-ih, kada su Srbi morali da napuste Hrvatski i kada je izvršeno najveće etničko čišćenje na ovim prostorima.

On je rekao da se ne mogu odvojiti srpska stradanja ni iz Prvog, Drugog svjetkosg rata, pa ni iz otadžbinskih ratova, kao ni da se zanemari da je Srbija gotovo dva vijeka ratovala i da je gotovo dva vijeka imala razne sankcije i srpski narod u cjelini.

“Postavlja se pitanje kako smo to sve prošli, odakle nam energija da preživimo, gdje smo našli načina da stanemo na noge, kako smo mogli ići dalje uz sve zablude koje su nam širili?”, upitao je Dodik.

On je rekao da je kao potomak Kozare tužan zato što je njegov kraj u tim vremenima izgubio skoro sve stanovništvo, te dodao da je bivši režim skrivao činjenice i uskratio ga da bude ponosan što je u njegovom Aleksandrovcu kod Laktaša, bio Kraljevski vazduhoplovni puk koji je bombardovao Grac, nakon što je 6. aprila Hitler bombardovao Beograd.

“To je samo mala satisfakcija i pobjeda koji smo imali tada, a ja to nisam znao dugo godina. Dugo godina se pitam zašto nismo kada smo oslobađali i bili u najezdi naše velike pobjede na fašizmom oslobodili Jasenovac? Zašto smo sakrili mnoge stvari o Jasenovcu, zašto ih nismo znali i o mnogim drugim stratištima našeg naroda”, rekao je Dodik.

Na akdemiji su pozdravljeni borci nekadašnjih partizanskih brigada, koji su učestvovali u oslobađanju Beograda.