Dodijeljene medalje na Sajmu pčelarstva u Gradačcu

Na 1. međunarodnom sajmu pčelarstva u Gradačcu, u okviru 45. Sajma šljive, dodijeljena su priznanja i medalje za kvalitetu ocjenjenog meda.

Stručni žiri sastavljen od članova iz Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine odlučio je, na analizi od stotinu uzoraka meda, da 88 zaslužuje medalje. Dodijeljena je 21 zlatna, 47 srebrnih i 20 bronzanih medalja.

Predsjednik Udruženja ‘Pčela’ Gradačac Asmir Duraković istakao je, pred početak manifestacije, da je to udruženje prvi put organiziralo međunarodni sajam pčelarstva i ocjenjivanja kvalitete meda.

– Ocjenjivanje kvalitete meda vršili smo na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli, a prijavljeno je stotinu uzoraka. Rađene su fizikalno-hemijske, kao i senzorne analize meda. Za 12 uzoraka dodijelili smo zahvalnicu za učešće, ostalim učesnicima dodijeljene su medalje. Zadovoljni smo odzivom učesnika, kako iz BiH tako i regije – istakao je Duraković.

Dopredsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Stanko Čuljak, dugogodišnji prijatelj gradačačkih pčelara, i ove godine je bio dio manifestacije za koju kaže da je, kao i uvijek, ispunila očekivanja.

– Hemijske analize koje ste dobili mnogo su vrednije od diploma i medalja. To je dokaz da li ste ili niste dobro radili. Na njih ne možemo utjecati, one su produkt onoga što su naše pčele donijele u košnicu, dokaz da imamo dobar i kvalitetan med, ako su parametri dobri – poručio je Čuljak, saopćio je organizator.

Drugi dio manifestacije posvećen je savjetovanju o pčelarstvu, a sudjelovalo je 12 predavača fakulteta u Tuzli i Osijeku. Posebna pažnja posvećena je značaju pčela u voćarstvu te pesticidima i njihovoj zakonskoj regulativi, kao i temama vezanim za standardizaciju u pčelarstvu i organskoj proizvodnji.

(nezavisni.ba)