Dobre vijesti za Grad Gračanicu: Odobren projekat u sklopu programa Interreg IPA ADRION

Na osnovu prvog javnog poziva u sklopu programa Interreg IPA ADRION – program transnacionalne saradnje 2023, na koji je Grad Gračanica aplicirao u sklopu projekta “Upotreba umjetne inteligencije u zaštiti od požara i poplava” jutros smo dobili obavještenje ispred Lidera na projektu PERIFEREIA STEREAS ELLADAS – Grčka, te  ispred Državne kontakt tačke za Interreg IPA Adrion program, da je projekat uslovno odobren.

Partneri na ovom transnacionalnom projektu su: Politehnički Univerzitet Marche iz Italije, Agencija za inovacije u poljoprivredi i ribarstvu sektori “Marche Agrifood Fisheries” također iz Italije, Razvojna agencija AGRRA iz Hrvatske, Privredno društvo za sport, rekreaciju, rehabilitaciju i biznis Eko zona Ada Huja, Grad Budva iz Crne Gore i Grad Gračanica iz Bosne i Hercegovine.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.373.836, 42 eura koji je podijeljen na sve učesnike u projektu u zavisnosti od aktivnosti koje se planiraju implementirati.

Detalji o aktivnostima koje će se realizovati na području Grada Gračanice prezentovat će se nakon potpisivanja Ugovora.

Kad su u pitanju prekogranični projekti, bitno je još spomenuti da se uskoro očekuju i rezultati sa još dva poziva na koje je Grad aplicirao, a to su Interreg IPA Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora i Program prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine za 2024. godinu.

Grad Gračanica