Do sada izdato skoro 50 hiljada elektronskih knjižica, proces nije jednostavan jer se ”čiste” baze podataka

Proces uspostave integrisanog informatičkog sistema u zdravstvu ili informatizacije u Tuzlanskom kantonu teče redoslijedom kako je i planirano. Ono što će donijeti ovakav sistem je da građani neće imati potrebu za aplikacijom takozvanih markica ili ovjerama na šalterima poslovnica, a olakšat će i rad ljekara i apotekara. Do sada je izdato skoro 50 hiljada elektronskih zdravstvenih legitimacija, osoblje radi na što bržoj obradi zahtjeva.

”Proces izdavanja elektronskih kartica ide svojim tokom. Na području TK živi blizu 400 hiljada naših osiguranika i zaista nije moguće u jednom kratkom vremenskom periodu i izdati 400 hiljada elektronskih zdravstvenih legitimacija, nego je taj proces predviđen da bude okončan do 31.12.2023”, ističe za RTV Slon Denis Husić, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja TK.

Proces izdavanja elektronskih zdravstvenih legitimacija nije jednostavan, jer se ne radi samo o štampanju i podjeli takvih dokumenata. Nakon dobijanja zahtjeva, vrše se provjere i usporedba podataka sa podacima iz Porezne uprave Federacije BiH. Iz Zavoda navode da se sada vrši i takozvano čišćenje podataka, jer pronalaze podatke koji nisu važeći ili osobe koji nisu uopće osiguranici u Tuzlanskom kantonu. Po podacima koje imaju, u Tuzlanskom kantonu je skoro duplo više osiguranika od broja građana.

”Mi moramo izvršiti one provjere. Unutar samih baza podataka koje smo dobijali od Porezne uprave se nalazi blizu 700.000 osiguranika što premašuje sve brojeve, radi se o dupliranjima. Jedino u ovom prvom mahu, možemo isčistiti te baze za potrebe ZZO, jer te baze nikada nisu čišćenje u proteklih 25-30 godina od kada Zavod egzistira”, navodi Husić.

Od početka izdavanja elektronskih legitimacija, ponovo se u poslovnicama Zavoda stvaraju gužve. Husić naglašava da su klasične ili papirne legitimacije u potpunosti u funkciji, kao i nove elektronske, stoga nema potrebe za čekanjem u redu za podnošenje zahtjeva odmah. Posebno se to odnosi na penzionere koji imaju trajno osiguranje.

”Nema potrebe da naši osiguranici prave određene gužve. Niko neće ostati bez pružene zdravstvene zaštite”, poručuje direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja TK.

Svi procesi koji su dio uspostave integrisanog informatičkog sistema u zdravstvu bit će završeni u roku kako je prvobitno i predviđeno. Procesi su podijeljeni na takozvane lotove, a većina njih je već sada zaokružena. Ono što bi trebalo biti završeno u narednih mjesec dana je LOT 1 a odnosi se na ambulantni informatički sistem, dok bi do kraja godine trebao biti zaokružen i laboratorijski informatički sistem. To će značiti i da će sve ambulante i laboratorije biti u sistemu i podacima o osiguranicima će moći pristupiti u potpunosti.